Ahhoz képest, hogy régen ki nem álltam a kaprot… Mostanra egészen megbarátkoztam vele, a kapros túrós pite pedig már régóta tervben volt.
Gondoltam, ha már túrós, akkor legyen egyből juhtúrós, amivel a kapor még jobban harmonizál. Nem bántam meg, klassz lett, és bár ez egy édesség vagy mi, de csak enyhén, inkább édeskésnek nevezném. Nagyon jó alapokon áll, egy kelt tönkölylisztes ágyba kerül a krémes töltelék, az illata pedig mesés mikor sül.
Az éppen nálam dolgozó festőn teszteltem, és asszem az jó jel, hogy rögtön két szeletet tüntetett el belőle… Langyosan és hidegen is finom, de nem desszertnek, hanem inkább egy kiadósabb leves után tudom elképzelni, de reggelinek is jó megoldás.
Hozzávalók 25 cm-es piteformához:
Tésztához:
25 dkg liszt (nálam fele-fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)
1,5 deci tej
1 dkg élesztő
3 evőkanál nádcukor
1 tojássárgája
5 dkg mangalicazsír v vaj
Töltelékhez:
25 dkg juhtúró (tehéntúró is jó)
175 ml kefír (helyette tejföl v natúr joghurt)
1 kis csokor kapor
2 tojás sárgája
1 tojásfehérje
2 evőkanál őrölt lenmag (helyette zabkorpa v búzadara)
4 evőkanál nyírfacukor
Az élesztőt belemorzsoltam a langyos, kézmeleg tejbe 1 kanál cukorral, mikor felfutott, beleöntöttem a liszt közepébe és a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam, dagasztottam, majd 1 órán át a duplájára kelesztettem konyharuhával letakarva meleg helyen.
A töltelék hozzávalóit összekevertem a tojásfehérjék kivételével, és míg a tészta megkelt a hűtőben pihentek.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tésztát kinyújtottam 2-3 centivel szélesebbre, mint a forma átmérője, hogy széle is legyen. Belesimítottam a formába, a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, beleforgattam a kapros masszába, majd a tésztára öntöttem és egyenletesen eloszlattam rajta. Kb. 25 perc alatt megsült, mikor már nem rezeg a töltelék benne, akkor jó.
Kivettem és még langyosan felszeleteltem, mert nem bírtam kivárni, míg kihűl, de másnap hidegen is finom.
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/konnyu-kapros-turos-pite
Kommentek