Pálmafa Project

Olasz citromtorta

A pár napja megosztott és ahogy látom, elég népszerű diótorta után, ez a citromos nyalánkság lett a másnapi szülinapi desszertünk levezetésnek….

20161009_114959-2Nem mondom, hogy kalóriaszegény, de azért a tömény csokis cucc után, ez jóval könnyedebb és, az ott megmaradt tojásfehérjék sem vesztek kárba, hanem felhasználásra kerültek a torta tetején.

Jó kis recept, természetesen megnyestem az eredetiben szereplő cukormennyiséget a tetejére kerülő fehérje habban legalábbis, mivel nekem a brutál édes habcsók már túl sokkk és így egyszerűbb is. Bőven édes így is higgyétek el, a kis csavar a sztoriban pedig, hogy  a kamra mélyén felleltem egy miniatűr üveg szuvenyír citrus lekvárt és ezzel tettem édesebbé és még citrusosabbá a habot.

Tökéletes egy délután kávé vagy tea mellé!

20161009_115132-2

Hozzávalók 24 cm-es formához:

Tésztához:

185 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

185 g hideg vaj

90 g (por) nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

Krémhez:

3 db tojás

1,5 citrom leve

1 citrom reszelt héja

100 g nyírfacukor

fél zacskó bourbon vaníliás cukor

32 g rizsliszt (helyette étkezési keményítő is jó)

1 csipet só

Fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

3 evőkanál nyírfacukor

1 nagy evőkanál citruslekvár (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Ha a vaj nagyon megolvad, vissza kell tenni a hűtőbe a tésztát egy 20 percre legalább, különben nehéz vele bánni.

A tésztát én nem nyújtattam, egyszerűen henger alakúra formáztam, karikákra szeltem késsel és a forma aljába nyomkodtam, nagyjából egyenletes vastagságban, és kb. 2 cm magasságban körben az oldalára is. Fogtam egy villát és a oldalán a tésztát a villa hegyével kicsit lenyomkodtam, hogy csinosabb legyen a széle…. Ha kerámia piteformában sütitek, akkor ezzel nincs gond.

180 fokra előmelegített sütőbe tettem kb. 15 percre.

Ezalatt elkészítettem a citromos tölteléket. Habosra kevertem a tojásokat a cukorral, majd beleöntöttem a citromlevet és héjat, végül simára kevertem a liszttel.

Kivettem a sütőből a tésztát beleöntöttem a krémet és visszadugtam a sütőbe, ismét kb. 20 percre. Akkor jó, ha már nem folyik a krém.

Ezalatt felvertem a tojáshabot, mikor már majdnem teljesen kemény volt a hab, beleszórtam a cukrot és a lekvárt, tovább vertem, míg elkeveredett minden a habban, majd kivettem a tortát, egy evőkanállal ráhalmoztam a tetejére a fehérjehabot. A kanál hátoldalával kicsit “felborzoltam” és 160 fokra légkevereséses üzemmódba visszatettem még 10 percre. Figyelni kell rá, mert a teteje gyorsan barnulni kezd, érdemes lejjebb tenni a rácsot, vagy résnyire nyitott sütőajtónál szárítani, amíg a belseje is jó lesz, esetleg még lejjebb venni a hőfokot.

Ha kihűlt, érdemes még egy kicsit a hűtőbe is betenni, aztán tálalható.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/olasz-citromtorta

20161009_133541-2

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!