Izgalmas főétel, színes, ízes, és nagyon laktató, és nem hiányzik belőle a hús. A csicseriborsó a magas fehérjetartalmával gondoskodik róla, hogy ne hiányozzon.
A sült krumpli rajongókat nyilván nehéz meggyőzni róla, hogy burgonya helyett süssenek sütőtököt, de én azért bepróbálkoznék, mert a krumplin túl is van élet. Az állaga persze nem lesz teljesen olyan, az íze sem, de én ezt nem is akartam, szerintem a tök finomabb… Egyébként édesburgonyával is lehet probálkozni abból is lehet jó köreteket készíteni, akár püré formájában, akár így is.
Hozzávalók 2 főre:
fél db hosszúkás kanadai sütőtök
fél fej brokkoli
20-25 dkg csicseriborsó (konzerv is jó)
1 duci gerezd fokhagyma
1 deci tejszín (rizstejszínt használtam)
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 teáskanál tárkony
pár csepp citromlé
só, bors
olívaolaj v kókuszolaj
A sütötök alsó hosszúkás részét meghámoztam, félbevágtam és hasábokra vágtam, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem vékonyan kókuszolajjal meglocsolva. Nem kell megvárni most, míg a tök elkezd barnulni, mert szétesik, elég, ha csak kellemesen roppanós, még van mit harapni rajta. Süthetitek olajban is a gázon, de nekem így kényelmesebb volt.
A csicseriborsót én előző nap reggel beáztattam, este pedig puhára főztem, a brokkolit szintén, rózsáira szedtem és lobogó, forró vízben kb. 5 perc alatt puhára főztem, majd hideg vízzel leöblítettem, hogy szép zöld maradjon.
Egy kevés kókuszolajon a serpenyőben kicsit megfonnyasztottam a fokhagymát, hozzászórtam a csicserit és a brokkolit, megszórtam tárkonnyal, sóval,borssal, majd hozzáöntöttem a rizstejszínt és egy fél deci vizet. Ha sima tejszínnel készítitek, akkor ez nem szükséges, de a rizstejszín sűrű. Összeforraltam, megvártam, míg kicsit besűrűsödik a mártás és elkészült. Ha véletlenül nagyon híg lenne, akkor egy kis kanál étkezési keményítőt hideg vízben simára keverek és hozzáöntöm a mártáshoz, ez egyből megoldja a problémát.
A végén csorgattam rá pár csepp citromlevet és a sütőtök hasábokkal tálaltam, amit megszórtam előtte egy pici fűszersóval.
Kommentek