Így még tuti nem kóstoltátok a karfiollevest! Én sem… Teljesen véletlenül bukkantam rá egy osztrák karfiolleves receptre, ami tulajdonképpen így készül, mint ez, csak kesudióval és szárzellerrel.
Tudom, hogy sokan nem szeretitek a kelkáposztát, de az itt csak a végén kerül bele, még enyhén roppanós marad, nincs domináns íze, a narancslé és a dió pedig lágyítják azt, de összességében, nagyon kellemes az összhatás, igazi melengető leves hűvösebb időkre.
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
3 közepes répa
2 db szárzeller v 1 kis fej zellergumó
negyed kelkáposzta
10 dkg dió
1 db narancs leve
1 kis fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
reszelt szerecsendió
só, bors
kókuszolaj
A hagymákat felaprítottam és kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a kis kockákra vágott répát és zellert, valamint a rózsáira szedett karfiolt. Fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd puhára főztem a zöldségeket, forrástól számítva kb. negyed óra alatt kész. Ezalatt a diót egy száraz serpenyőben megpirítottam félretettem, majd a kelkáposztát felcsíkoztam. Mikor a leves elkészült hozzáfacsartam a narancs levét, beleszórtam a kelkáposztát, majd kb. 2 nagy evőkanálnyit mennyiséget a dióval együtt simára turmixoltam és visszaöntöttem a leveshez. A dióból érdemes pár szemet a tálaláshoz is félretenni.