Egy réges régi kedvenc kombinációm a rántott ponty fahéjas almasalátával, ami pont 3 éve került a blogra és teljesen véletlenül most jutott eszembe idén ismét elkészíteni. Hogy miért kerül fel újra? Mert naná, hogy kicsit módosítottam rajta. Nem pontyból készült, hanem tengeri halból, nem olajban sült, hanem a sütőben, és a salátához került egy kis kurkuma a fahéj mellé.
A hal bundája rozslisztes, szóval semmi extra trükk nincsen benne, bár szoktam rizslisztbe, hajdinalisztbe, kukoricalisztbe is panírozni, így gluténmentes is lehet, ha erre van igény. A rozsliszt amúgy panírozni tökéletesen jó. Fura párosításnak tűnik, én is meglepődtem mikor valaki egyszer a múlt században ezzel kínált egy balatoni nyaralás során, de eszméletlen finom, és aki eddig kóstolta, az egyetértett. Bármilyen hal jó hozzá szerintem, akár tengeri, akár tavi, akár horgásztok, akár nem, ízleni fog!
Hozzávalók 3 főre:
3 nagy szelet tőkehalfilé
Panírhoz: rozsliszt, 2 nagyobb tojás, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
só, bors
kókuszolaj
Salátához:
4 kisebb nyári alma v 2 másik nagyobb
2 deci tejföl v sűrű görög joghurt
1 evőkanál citromlé
1-1 csapott mokkáskanál fahéj és kurkuma
só, bors
A halat kiolvasztottam, a nedvességet leitattam róla egy papírtörlővel, sóztam, borsoztam mindkét oldalát és bepaníroztam, majd 200 fokra előmelegített sütőben egy vékonyan kókuszolajjal bekent sütőpapírral lefedett tepsin megsütöttem kb. fél óra alatt, félidőben megfordítva a szeleteket.
Az almát lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval, majd hűtőben hagytam legalább fél órát pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: