Most, hogy lehűlt az idő kapcsoljátok be a sütőt és készítsétek el például ezt a töltött paprikát.
Mondanom sem kell, hogy én ezt a legnagyobb melegben kívántam meg és a hőségben sütögettem, de megérte, mert jó lett. Nagyon szeretem ilyenkor augusztus környékén a piros húsú paprikát, és még véletlenül sem a messzi tájakról érkező kaliforniai paprikára gondolok, ami egyrészt drága, másrészt édesnek sem mondható. Természetesen ha nincs más kéznél, abból is elkészíthetitek, végülis megsütni azt is jó lehet, tán még jót is tesz neki.
Ez olyan mediterrán jellegű töltött paprika, bazsalikommal és friss paradicsomszósszal alatta. Szintén sikerült paradicsomból is túlvásárolnom magam, de egyszerűen annyiféle színűt, fajtát lehet most kapni, hogy nem bírok ellenállni neki. Kicsit úgy érzem ilyenkor mintha augusztusban akarnám megenni azt a paradicsom mennyiséget, ami télen kimarad… Amúgy meg egyszerű ez a fogás is, nincs benne hús, de mégis laktató a kölesnek hála.
Teljesen mindegy, hogy milyen módon töltitek meg, az íze nem fog változni, kanalazzatok mellé jó sok paradicsomszószt (bolti ketchupot nem ér!!!!) és élvezzétek a nyár hátralévő részét. Mindjárt kisüt a nap!
Hozzávalók 2-3 főre:
2 nagy méretű piros kápia paprika
1 deci köles
25 dkg friss spenótlevél
5 dkg fetasajt
1 duci gerezd fokhagyma
4-5 közepes paradicsom
kis marék friss bazsalikomlevél
pár szem olívabogyó
só, bors
olívaolaj
A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem.
Ezalatt a spenótot kevés olajon megfuttattam egy serpenyőben, pici vizet öntöttem alá kb. fél decit, míg teljesen puhára párolódott, majd belereszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, belemorzsoltam a fetát és simára turmixoltam, majd összekevertem a kölessel az olívabogyóval.
A sütőt előmelegítettem az egyik paprikát félbevágtam kiszedtem a magját, a másiknak csak a tetejét vágtam le és szintén kiszedtem a magjait. Megtöltöttem őket a spenótos kölessel és tűzálló tálba tettem. A paradicsomokat felkockáztam és szintén a tálba tettem, vékonyan meglocsoltam az egészet olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. 40 percre.
Mikor a paprika húsa megpuhult kivettem, a paradicsomokat sóval, borssal, aprított bazsalikommal leturmixoltam és visszaöntöttem a paprika alá, majd tálaltam.
Kommentek