Pálmafa Project

Az én görög salátám

Nem is értem, hogy ez miért nem volt még eddig fent a blogon? Talán mert mindenki ismeri és biztos mindenki el tudja finoman készíteni? Sokáig ezt gondoltam… Aztán én naív, párszor rendeltem étteremben és olyan verziókat kaptam, hogy legszívesebben visszaküldtem volna… A legtöbb salátában az uborka volt hangsúlyban, és mellette szinte nem volt más, olívát általában sosem láttak, és feta helyett valami krémsajt utánzat volt a tetején, sőt még trappista sajttal is találkoztam, de asszem a legdurvább az volt, ami tortilla chipsszel volt megfejelve. Még mexikói salátának is rossz lett volna, nemhogy görögnek… Úgyhogy, íme, ahogy én szeretem és mindenki más is aki kóstolta.

DSCF9577Az eredeti receptben nincs ugyan paprika, csak paradicsom, és uborka, de mikor ez a saláta itthon is divatba jött kb. 20 éve és bekúszott a recept valahogy a családba is, akkor paprikával együtt jött és én ezt benne is hagytam, mert jót tesz neki ízben, színben, ropogósságban. Szerintem akkor jó, ha kb. mindegyikből ugyanannyi mennyiség kerül bele, a hagyma kezdetben vörös volt, sőt pici fokhagyma is ment hozzá, aztán a lilánál maradtam, ezúttal lila újhagyma került bele. Ami a fűszereket illeti az oregánó mellé én egy pici bazsalikomot is teszek hozzá, ha van friss, akkor bőven szórhattok bele mindkettőből.

A sajt része szintén fontos, lehet kapni már itthon is fetát, ebből ha lehet az igazi görög változatot vegyétek, mert van sok utánzat fehér sajt néven, ami szerintem nem mindig finom… Régen még nem mindig lehetett fetát kapni vagy nagyon drágán és emlékszem, hogy mi akkor Anikó sajtot tettünk rá, ami picit hasonlít hozzá, és passzol ehhez a salátához, szóval ha nincs feta akkor én azt vennék végső esetben.

Ha külön személyenként van tálalva, akár előételnek is, mint Görögországban, akkor jól mutat rajta egész szeletben a sajt, viszont nagy tálban, több főnek tálalva én a tetejére szoktam morzsolni, de soha nem keverem utána már össze, mert az szerintem nem annyira gusztusos. Egy biztos, nagyon finom és grillpartira el ne induljatok nélküle, de egymagában vacsorára is szuper lesz!

DSCF9581Hozzávalók 4 főre:

4 paradicsom

2 paprika

2 kígyóuborka v kis uborkából 4-5

1 fej lilahagyma

1-1 csapott teáskanál szárított oregánó és bazsalikom (frissből mehet több)

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál citromlé v fehérborecet

Tetejére:

30 dkg fetasajt

10 dkg olívabogyó

friss oregánó levelek

A hagymát apróra szeltem, a paradicsomokat, paprikát, ubit szintén kisebb darabokra. Mindent egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, olajjal, citromlével, alaposan összeforgattam, majd a tetejére a sajtot vagy rámorzsolom, megszórom a félbevágott olívabogyóval, friss oregánóval és legalább 30 percig állni hagyom a hűtőben.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!