Pálmafa Project

Dél-indiai paradicsomos rizs

Paradicsom és rizs, na és némi hagyma. Uncsinak hangzik ugye? De kerül még hozzá egy tonna fűszer, friss és szárított egyaránt, és ettől az egész életre kel….

DSCF9554Ayurvéda témában próbálok okosodni mostanság, vagyis érdekel az 5000 éves indiai orvoslás, a gyógynövények, az ételek, fűszerek hatásai testre és lélekre. Klassz lenne, ha a nyugati orvoslással ez harmóniában működhetne, pontosabban így kellene működnie…

Voltam pár előadáson, és naná, hogy néha elhangzanak receptek, ételek nevei, én meg lelkesen jegyzetelek, aztán gugli barátomoz fordulok, így jutottam el ehhez a rizses egytálételhez is. Jó sok receptet átnéztem, ahány ház annyi szokás ugyebár, aztán összedobtam azokkal a fűszerekkel, ami kéznél volt, és amihez nem kell külön nyomozni a hozzávalókat. A nagyérdemű szülinapos tesztbrigádnak ízlett és nekem is, de nagyon. Másnap is….

Ízutazás, pedig valójában tök egyszerű étel, laktató, vega, nem tudom ragozni, ki kell próbálni.

DSCF9553

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg basmati rizs

3 nagyobb méretű paradicsom

1 fél fej lilahagyma

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 kicsi chilipaprika

1 kis csokor petrezselyem v koriander még jobb

kókuszolaj

Fűszerek:

3 db babérlevél

kb. 5 db szegfűszeg

1 teáskanál koriandermag

2 teáskanál garam masala currykeverék

1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, római kömény, kurkuma és kardamom

só, bors

A rizst beáztattam kb. fél órára.

Fogtam egy nagy méretű vastag falú serpenyőt és kb. egy evőkanál kókuszolajat felhevítettem, majd rászórtam a vöröshagymát és az újhagymát, a koriandermagokat, a babérlevelet és a szegfűszeget. Míg a hagyma párolódott, összekevertem egy kis tálban a többi őrölt fűszert, a garam masalát, a fahéjat, kurkumát, kardamomot.

A gyömbért lereszeltem a fokhagymával együtt, a chilit félbevágtam hosszában és kimagoztam, majd felaprítottam, a paradicsomokat felkockáztam, majd először a fokhagymát és a gyömbért, majd a chilit és a fűszereket is a serpenyőbe tettem. 1-2 percig kevergetve pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot is, mikor elkezdett levet engedni, beleszórtam az leszűrt rizst és másfélszer annyi vízzel felöntöttem, átkevertem, majd lefedve békén hagytam kb. negyed óráig. Mivel a rizs már ázott előtte, ezért a dupla mennyiségű víz túl sok lett volna felönteni, inkább kevesebbet öntsetek hozzá, amit aztán lehet apránként pótolni, ha esetleg elfőtte volna nagyon a levét, mielőtt megpuhult volna. Nekem elég volt a másfélszeres adag, és szépen átpuhult az egész, néha átkevertem kicsit, majd lefedve tálalásig állni hagytam, végül megszórtam friss petrezselyemmel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!