Indítsuk a napot egy klassz villásreggelivel! Ebbe pedig mi más kerülhetne ebben az évszakban, mint eper és ha hozzájuttok némi rebarbarához, hát azt se hagyjátok ki belőle.
Szeretem a palacsintákhoz a hajdinalisztet használni, de előfordul, hogy valakinek túl karakteres az íze, helyette a rizsliszt jó, ha gluténmentesre vágytok, ha nem ez a cél, akkor tönkölylisztet használnék, vagy zabliszt is tökéletes.
Az eredeti recept a gyümölcsöket előtte serpenyőben kicsit megpárolja, ezt feleslegesnek találtam, hiszen a sütőben töltött idő bőven elég erre az epernek és a rebarbarának is, tökéletesen átpuhultak és nem áztatták szét a tésztát sem.
Mivel nincs olyan serpenyőm, amit sütőbe is tudnék tolni, ezért fogtam egy jénai edényt, és a tetejének a belsejében sütöttem meg sütőpapíron. A végén szépen ki lehet emelni és szeletelhető, nem ragad le.
1 kis marék eper
1 kis marék szeletelt rebarbara (1 szál elegendő)
125 ml hajdinaliszt (más liszt is jó hozzá)
3 tojás
1,5 deci víz (v növényi tej, de tehéntej is jó)
1-2 kanál nyírfacukor v nádcukor v méz ízlés szerint
fél mk őrölt fahéj
csipet só
Tetejére: pár levél menta (elhagyható)
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Az epret és a rebarbarát apró darabokra vágtam, majd a sütőpapírral bélelt jénai edény tetejébe szórtam őket.
A tojásokat felvertem, hozzászórtam a lisztet, sót, fahéjat, cukrot, majd hozzáöntöttem a vizet. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ezután ráöntöttem a gyümölcsökre és betoltam a sütőbe kb. 30-35 percre, mikor elkezdett szilárdulni, letekertem a hőfokot 180 fokra. Mikor a teteje már kezd barnulni és nem folyós akkor elkészült. Langyosan az igazi.
Forrás: http://foodiesnpup.blogspot.hu/2012/05/strawberry-rhubarb-oven-pancake.html