Egy fűszer, ami rabul ejtett. Ő a kardamom. Miért nem használtam én eddig? Ezen sürgősen változtatni fogok.
A kardamom szó annyit jelent, a szív fűszere. Állítólag serkenti a szívizomok működését, és jót tesz az emésztésnek, a friss magok elrágcsálása pedig üde leheletet biztosít. Talán sokan kósoltátok már, elsősorban süteményeket ízesítenek vele, jól megfér a fahéj, és a szegfűszeg mellett, de a rizsnek is kitűnő aromát ad, és az indiai konyha a currykbe is használja, sőt tejes fekete teába is. Tuti kipróbálom.
Lehet kapni kis magok formájában, illetve őrölve, én utóbbit vettem most, még hozzá zöld kardamomot. Az egész recept úgy indult amúgy, hogy volt még édesburgonyám és sütit akartam belőle sütni eperrel, így bukkantam erre a receptre, amit aztán gyakorlatilag szinte teljesen átvariáltam, rizsliszttel varázsoltam gluténmentessé, kevesebb cukor került bele, zéró olaj, és csak kardamommal fűszereztem, de ti szórhattok bele fahéjat, gyömbért is.
Mikor először beleharaptam, felhúztam a szemöldököm, és nem csak azért, mert nagyon finom, hanem, mert olyan, mintha narancsos lenne, pedig azt biza nem is látott ez a sütike, de a kardamom az édesburgonyával valahogy ezt a hatást érte el. Amúgy lehet, jó édes répával is működne, sőt biztos, hogy azzal is finom, meg hát sütőtökkel, de azzal még várjunk egy kicsit.
Végignéztem a kóstolóbrigád többi tagjának is az orcáját mikor beleharaptak, az első delikvens hümmögve tolt le 4 szeletet a másodiknál is jó fogyást produkált a süti és szintén elhangzott a kérdés, ebben narancs van? Nincs, de baromi jó!
Hozzávalók 2,5 decis bögrével mérve:
1 1/2 bögre édesburgonyapüré (2 db közepes példány)
kb. 20 dkg eper apró darabokra vágva
1 3/4 csésze rizsliszt
1 bögre nyírfacukor
2 db tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál víz
1/4 csésze tej (rizstejet használtam)
1 mokkáskanál őrölt kardamom
csipet Himalája só
Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem.
Ezalatt egy edényben összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót, kardamomot, egy másikban pedig a tojásokat a cukorral, vízzel, rizstejjel. Az őzgerincformát kivajaztam, kiliszteztem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Az édesburgonyát leszűrtem, majd egy krumplinyomóval összetörtem és a tojásos masszába kevertem, beleszórtam az epret is, majd az egészet a liszthez öntöttem, összekevertem és a formába töltöttem.
Kb. 25-30 perc alatt megsült, kihűtve szépen kijön a formából és szeletelhető.
Forrás:http://www.averiecooks.com/2013/04/cinnamon-and-spice-sweet-potato-bread.html
Kommentek