Izgalmas recept következik, ami a sült krumpli függők kedvence is lehet, feltéve, ha nyitottak vagytok a pikáns ízekre.
Édesburgonyából akkor érdemes ilyesmit készíteni, ha fele annyiba kerül, mint általában, mert sajnos drága… Gyorsan rá is vetettem magam néhány példányra egy hiper szuperben, mert nagyon szeretem és már kattogott az agyam, hogy mi lesz hozzá. Mivel édeskés az íze, így valami jó pikáns szószra vágytam, és rögtön az eper és a paradicsom jelent meg lelki szemeim előtt, hiszen levest és bruschettát is készítettem már velük. Senki nem gondolná, pedig mennyei, ki kell próbálni tényleg.
Természetesen ha csak paradicsommal készítitek el ezt a szószókát, akkor tulajdonképpen igazi házi “kecsöpöt” kaptok egyből, és azzal is jobban jártok, mint a boltival… Az édeskrumpli nagyon jó ásványi anyag és vitaminforrás, illetve antioxidánsainak köszönhetően rákmegelőző hatása is ismert, különösen jót tesz az gyomornak, emésztésnek.
Hozzávalók:
édesburgonya
2 db paradicsom
kis marék eper
1 gerezd fokhagyma
1 pici chilipaprika
1 mokkáskanál nádcukor
só, bors
kókuszolaj v olívaolaj
Az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam és kevés kókuszolajjal meglocsolva 200 fokos sütőbe toltam sütőpapírra fektetve őket. A kókuszolaj vagy kókuszzsír ugyebár elég kemény, hogyha ezt használom a tepsiben sütéshez akkor előtte felolvasztok pár kanállal belőle, így egyszerűbb egyenletesen befedni vele a burgonyaszeleteket.
Míg a krumpli sült, a fokhagymát felaprítottam, szintén pici olajon megpároltam, kevergetve, hogy oda ne égjen, aztán ment hozzá a felkockázott paradicsom és a kimagozott felaprított chili, só, bors és kb. 1 deci víz. Lefedve összefőztem az egészet, ha nagyon elfőtte a levét, akkor pici vízzel pótoltam, akkor jó, ha minden teljesen átpuhult, szétfőtt. Az epret megmostam, nagyobb darabokra vágtam és hozzádobtam a paradicsomhoz, majd simára turmixoltam egy botmixerrel. Lehet melegen is a krumplihoz falatozni, de előre is elkészíthető és hidegen is isteni!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: