Töltsünk friss zsenge főzőtököt, mindenféle alapanyaggal ami otthon kéznél van! Kezdhetném úgyis, hogy tele lett a tököm, de az furán hangzik… Pedig tényleg tele, hiszen annyi mindent zsúfoltam a belsejébe, és ennek ellenére mégis lájtos fogás kerekedett belőle.
Szóval nem egy nagy kalóriabomba, de mégis laktató, hiszen van benne egy szuper gabona, a hajdina, ami azért eltelít.
Végre ismét élvezetes a piacon vásárolni, és nem csak felfújt, ízetlen zöldségeket kapni, mint tél végén, tavasz eléjén általában, most már a spárga ára sem az eget veri, sőt még kedvezményt is kaptam, mert szépen néztem, úgyhogy csaptam is a hónom alá a tökkel együtt. Fogalmam nem volt mit fogok csinálni belőle, mert ilyen tököt még sosem készítettem, és a főzelékkel nem vagyok annyira jóban, de így töltve már tud bódoságot okozni számomra.
Megörültem a növögető fűszernövényeimnek is, és nem tudtam eldönteni, hogy melyiket válasszam most, így többfélét is sikerült, mentát, rozmaringot és oregánót. Nem kell megijedni, ha nincs kéznél mindegyik, külön-külön is jók lesznek, vagy akár kakukkfüvet, bazsalikomot is használhattok, amit szerettek. A tök íze elég semleges, a hajdina meg földes, így ez a citromos frisseség jót tesz nekik, a roppanós spárga és kel tökéletes hozzá, de akár spenótot is használhattok.
Lehetőségek tárháza áll megint rendelkezésetekre, felőlem akár a hétvégi maradék sült húst is beletehetitek, biztos nem rontaná el az ízét.
1 kisebb méretű főzőtök
2 deci hajdina v rizs, köles stb.
6 szál spárga
3 nagy kelkáposzta levél
1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)
fél citrom leve
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított friss fűszernövény (menta, oregánó, rozmaring)
1 teáskanál mustár
só, bors
olívaolaj
Tálaláshoz: napraforgómag, vagy tökmag, mandula, dió stb.
A sütő előmelegítettem 180 fokra, majd a félbevágott töknek kikanalaztam a belsejét és a húsát félretettem. A tököt kicsit megsóztam, borsoztam, vékonyan bekentem mindenhol olívaolajjal és elősütöttem egy negyed óráig.
Ezalatt a hajdinát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem. A spárga fás végeit letörtem, majd a többi részét kis darabokra vágtam, a kelkáposztát szintén és a fűszernövényeket is felaprítottam.
A tök belsejét egy tálba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat és krémesre turmixoltam a rizstejszínnel együtt, majd hozzáadtam egy felvert tojást is, sóztam, borsoztam.
Mikor a hajdina megfőtt, belekevertem a zöldségeket, a fűszereket, és a tojásos keveréket is, majd meglocsoltam citromlével, aztán kivettem a félig puha a tököt és belekanalaztam a tölteléket. Picit meglocsoltam olívaolajjal és visszatettem a sütőbe fóliával lefedve még kb. 15 percre, majd fólia nélkül is sült 10 percig, míg a zöldségek és tök is teljesen átpuhultak. Reszelt sajtot is olvaszthattok rá nyugodtan, én most pirított napraforgó maggal szórtam meg tálalás előtt.
Kommentek