Igen, tudom, én is felhúztam a szemöldököm magasra, hogy a bánatba jön össze a menta és a bab, pedig tudjátok, hogy én szeretem a biztosíték csapkodós recepteket. De jelentem összejöttek, a paradicsomlé összepárosította őket mondhatni.
A menta egyébként átvette az uralmat a kis kertemben és pók módjára beszőtt mindent sutyiban a föld felszíne alatt télen, így most a levendula és rózsabokraim alatt is megjelentek a mentagyerekek, nem győzöm írtani és kordában tartani őket, hogy nagyjából egy helyen tartózkodjanak… Tényleg csak néhány levélke szükségeltetik az ételbe, hogy ne úgy érezzük, hogy mentolos fogkrémet nyomott bele valaki vicces kedvében. Viszont kis dózisban éppen csak egy nagyon kellemes háttérízt ad a főzeléknek, úgyhogy bátran próbáljátok ki!
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg gömbölyű gyöngybab
2 deci paradicsomlé
1 kis fej vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
3-4 db mentalevél
1-1 mokkáskanál őrölt koriandermag és római kömény
pár csepp citromlé v limelé
só, bors
A babot beáztattam 24 órára, majd leszűrtem.
Kevés kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, megvártam, míg az is megfonnyad egy kicsit, majd megszórtam a fűszerekkel, mentával és hozzáadtam a babot. Kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyie egy ujjnyival ellepte.
Lefedve főztem kb. 35 percet, mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, hozzáöntöttem a paradicsomlevet, majd azzal is ismét összeforraltam, míg a bab puha lett. Ezután egy merőkanálnyi mennyiséget kivettem, botmixerrel pürésítettem, majd visszaöntöttem a főzelékbe és alaposan elkevertem és el is készült.
Forrás:http://szatmariferi.blog.hu/2014/03/25/metas-paradicsomos_babfozelek