Rizottó és mégsem, hiszen egyszerűbb elkészíteni, mivel nem kell mellette állni és kevergetni folyamatosan. A karfiolpürének köszönhetően viszont pont olyan krémes lesz a végeredmény.
A karfiolpüré majdnem nem várta meg, míg a rizs megfő, ugyanis megkósoltam mikor elkészült, aztán még egyszer megkóstoltam, majd még kétszer…. Mennyei, úgyhogy már tudom mit készítek legközelebb sült hús mellé krumplipüré helyett…
Rizstejszínnel pürésítettem, így a karfiol íze kicsit meglágyult, a rozmaring és a citromlé pedig még inkább elvarázsolta, szóval, ha nem szeretitek túlságosan ezt a zöldséget, szerintem ez akkor is ízleni fog, persze a sima főzőtejszín is tökéletes hozzá. Lehet köret és lehet egytálétel friss zöld salátával vagy zsenge spenóttal, ruccolával a tetején isteni, rákattanós kaja. Ha szeretitek az érett kék sajtot, akkor bátran morzsoljatok bele azt is, de parmezán vagy füstölt sajt sem fogja elrontani!
Hozzávalók 2-3 főre:
20 dkg barna rizs
1 kis fej karfiol
1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)
1 duci gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
2 evőkanál aprított friss rozmaring v 1 teáskanál szárított
csipet fehér bors
késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
pár csepp citromlé
olívaolaj
Tálaláshoz: bébi spenót levelek és/vagy reszelt sajt
A barna rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben feltettem főni. Egy másik lábosban vizet forraltam, közben a karfiolt rózsáira szedtem, majd a forrásban lévő vízben, kb. 10 perc alatt puhára főztem, leszűrtem. A karfiolhoz reszeltem a fokhagymát, beleöntöttem a rizstejszínt, reszeltem bele pici szerecsendiót, megszórtam egy csipet fehér borssal, aprított rozmaringgal, megcsorgattam a citromlével, majd krémesre turmixoltam, majd adtam hozzá felkarikázott újhagymát is. A karfiolból néhány darabot akár félretehettek előtte, és a végén apró darabokra vágva adjátok hozzá a rizshez.
Mikor a rizs megfőtt, hozzákevertem a karfiolpürét és tálaltam is friss bébi spenóttal és pár csepp olívaolajjal meglocsolva.
Forrás: http://pinchofyum.com/creamy-cauliflower-garlic-rice