Egy sima mezei krémleves is kerülhet az ünnepi asztalra, hiszen van aki se a halat, se a töltött káposztát nem szereti, esetleg még vega is. Néhány téli ízvilágú feltét, és máris ünnepi köntösben díszeleghet egy melengető zöldségkrémleves is.
És éppen azért, mert édes, jól kiegészíti az üde vitaminbomba gránátalma és a friss citromlé az ízét, a pirított dió meg minden étellel csak jót tesz ugyebár, pláne karácsony környékén. Szójabab alapú tejszínt használtam hozzá most először, de ízlett, kevésbé édes, mit a rizstejszín. Természetesen a hagyományos főzőtejszín is tökéletes, finom lesz, így is, úgy is.
Hozzávalók 3 főre:
3 db nagy méretű paszternák
4 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 deci főzőtejszín (Alpro szójatejszínt használtam, rizs és kókusztejszín is jó)
1 evőkanál citromlé
1 mokkáskanál őrölt római kömény
só, bors
olívaolaj
Tetejére: gránátalma, dió, pár csepp balzsamecet
A paszternákot meghámoztam, felkarikáztam és egy tepsire szórtam, mellé kerültek a fokhagymagerezdek egészben és a vöröshagyma félbevágva. Meglocsoltam őket vékonyan olívaolajjal és a 180 fokos sütőben puhára sütöttem a zöldségeket.
Ezután egy edénybe tettem őket, a fokhagymákat a héjukból kinyomva, fűszereztem sóval, borssal, római köménnyel és felengedtem annyi forró vízzel, amennyi ellepte a zöldségeket. Mikor felforrt, hagytam pár percig együtt rotyogni őket, majd felöntöttem a tejszínnel, mikor ismét forrni kezdett, el is zártam a gázt alatta. Botmixerrel simára turmixoltam, beleöntöttem a citromlevet és tálaláskor rászórtam a gránátalmamagokat, diót és meglocsoltam a balzsamecettel.