Pálmafa Project

Mákos püspökkenyér aszalt áfonyával és csokival

Nem minden bejgli, ami mákos még karácsonykor sem. A püspökkenyér, vagy ahogy még többen ismerik gyümölcskenyér sokszor készült nálunk karácsonykor, főleg, mert a december elejéről megmaradt csoki mikulásoknak ilyenkor végleg bevégeztetett….

DSCF9149Pofonegyszerű a történet, bármilyen csoki, aszalt gyümi, dió, mogyi, mandula maradék van otthon azt nyugodtan szórjátok két kézzel ebbe a sütibe. Mehet bele fahéj, szegfűszeg, akár rum, variáljátok a liszteket is. Meló alig van vele, pár edénynél többet biztos nem kell mosogatni utána. Tudjátok mit szoktam mondani, keverem, kavarom, kisütöm kategória, amit mindenki imád. Kivéve, aki nem szereti a mákot…, én ugyanis most belecsempésztem azt is, és sajnos szembesültem vele, hogy a mákot lehet nem szeretni… Még ilyet! De hősök voltak az illetékesek és azért letolták, a csoki eladta úgy látszik. Viszont a mákrajongóknak nagyon ízlett, köztük egy alig 1 éves hölgyemény is elnyammogta boldogan, mind a 7 fogával.

DSCF9142Hozzávalók 2 decis pohárral mérve:

1 pohár natúr joghurt

1 pohár darált mák

2 pohár teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 és negyed pohár nyírfacukor

fél pohár kókuszolaj

2 teáskanál sütőpor

3 db tojás

1 citrom leve és reszelt héja

10 dkg aszalt áfonya (más aszalt gyümölcs is jó)

5 dkg legalább 70 %-os étcsoki

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy gyümölcskenyér formát kivajaztam és kiliszteztem.

Felaprítottam az étcsokit és az áfonyát.

Összekevertem a nedves anyagokat, a tojást a cukorral, a joghurttal, citromlével, majd az olajjal. Aztán a lisztben elkevertem a sütőport és a darált mákot, belereszeltem a citromot, majd beleszórtam a csokit és az áfonyát és az egészet egyenletesen összekevertem a nedves anyagokkal.

Beleöntöttem a formába és kb. 40 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem, ha nem tapad rá már massza, akkor elkészült. Mikor kihűlt kiborítottam a formából és felszeleteltem. Sokáig eláll, nem szárad ki.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!