Pálmafa Project

Aszalt paradicsomos gesztenyés fokhagymaleves

Ezt a levest a vámpírok is imádni fogják! A legfinomabb, amit eddig ettem azt hiszem. Az illata pedig mesés, beszippantjátok és kisimulnak a ráncaitok, az elfogyasztása után pedig olyan fokhagymaszagotok lesz, hogy minden élőlény rossz energia távozik az életetekből. Na meggyőztelek benneteket, hogy miért érdemes megfőzni?

DSCF8691A krémleves az, amit hideg időben kb. minden nap megennék, viszont a fokhagymakrémlevest lehet úgy teletömni liszttel, tejjel, leveskockával, amitől számomra ehetetlenné válik. Ebben egyik sincs az utóbbiak közül, csak a végén került bele egy kevés natúr joghurt, viszont mégis ízes és finom. És lécci, légyszi, légy szíves, ne tegyetek bele leveskockát, attól leveskocka íze lesz az összes krémlevesnek, már pedig egy fokhagymaleves fokhagymaízű legyen, és a friss vagy szárított fűszerek adjanak neki még plusz aromát.

Persze, ha van kéznél házi zöldség vagy húslé, ok, mehet bele, de már azok is elviszik más irányba az ízét, pláne, ha húsleves kerül bele. Tuti finom lesz úgyis, de nem ilyen. Én ebben a levesben pont azt imádtam, hogy a kakukkfű, a szerecsendió, a fehérbors adtak a levesnek egy nagyon kellemes háttérízt, de a fokhagyma maradt a domináns.

DSCF8690Ami a feltétet illeti, ezúttal aszalt paradicsom és gesztenye. Igen, furán hangzik, de bitang jó, ahogy az édes gesztenye találkozik a savanykásabb és krémesen lágy aszalt paradicsommal. Passzolnak, de tényleg! Persze paradicsom nélkül is szuper lesz, nyugodtan reszeljetek rá parmezánt, meg pirított kenyérkocka is repülhet bele, ha tartalmasabbá tennétek, csak az a műkocka maradjon a boltok polcain örökre, ha lehet… Köszi!:)

DSCF8692Hozzávalók 2 főre:

2 egész fej fokhagyma

1 db nagyobb méretű vöröshagyma

10 dkg aszalt paradicsom

1 marék sült gesztenye

6 deci víz

3-4 evőkanál natúr joghurt

2-3 db friss kakukkfűág (1 mokkáskanál szárított)

reszelt szerecsendió

só, fehérbors

1-1 evőkanál olívaolaj+vaj

A fokhagymákat megpucoltam és apróra vágtam, a vöröshagymát szintén.

Egy edényben felhevítettem a vajat és az olívaolajat, majd rádobtam először a vöröshagymát, üvegesre pirítottam, majd hozzászórtam a fokhagymákat is, a kakukkfűvel együtt. Ismét hagytam kicsit pirulni, de folyamatosan keverve, nehogy megégjen. Fűszereztem, reszeltem bele szerecsendiót és felöntöttem 2 pohár vízzel és lefedve hagytam főni, míg a hagymák megpuhultak.

Én a gesztenyét előző este megsütöttem, de ha nincs kéznél sütve, akkor először toljátok a sütőbe a bevagdosott gesztenyét, aztán álljatok neki a levesnek, míg az elkészül a gesztenye is megsül.

Mikor a hagyma megpuhult a joghurtba kanalaztam pár evőkanál levet, simára kevertem és a leveshez öntöttem, majd botmixerrel simára turmixoltam az egészet.  A végén ment még hozzá friss kakukkfű, ismét reszeltem rá szerecsendiót, beletettem a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomokat, és morzsoltam bele a gesztenyéből.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!