Jobb, mint a bolti, és elkészíteni sem bonyolult, avagy retro desszert házilag.
Amúgy meg azért készült, mert megígértem a szomszédomnak még júliusban a szülinapjára, ami aztán elmaradt, már nem a szülinap, hanem a rizs, mert éppen mindig jobb dolgom volt hétvégén… Persze ő nem felejtette el, így kapott egy bödönnel végre egy almás baracklekváros, csokis verziót, magamnak meg elmentettem egy pohárnyit, csoki nélkül pici málnalekvárral és sok gyümölccsel a tetején.
Hmm jól indult a reggel, legközelebb viszont kölesből fogom főzni és kókusztejjel! Variáljátok kedvetekre, ez tipikusan az a nyalánkság, amiből millió félét lehet összedobni, egészségesebb alapanyagokból is, attól függően éppen mi van otthon.
Hozzávalók 4 pohárhoz:
25 dkg rizs
2,5 deci habtejszín (cukormentes)
5 deci tej
2 deci víz
3 evőkanál nyírfacukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 nagy csipet vaníliapor
mazsola ízlés szerint (elhagyható)
csipet só
1 db alma
fél citrom leve
Tálaláshoz: lekvár, reszelt csoki vagy kakaó, friss gyümölcs
A rizst a tejjel és a vízzel, csipet sóval, a cukorral, vaníliaporral, fahéjjal, mazsolával, lassú tűzön feltettem főni.
Ezalatt felvertem a habtejszínt. Lereszeltem a meghámozott almát és összekevertem a citromléval.
Mikor a rizs beszívta az összes nedvességet, elzártam a gázt alatta, és még legalább negyed óráig lefedve állni hagytam.
Ezután beleforgattam a tejszínhabot a rizsbe a reszelt almával együtt. Egy pohárba kanalaztam kb. félig, majd megpöttyintettem némi málnalekvárral, majd ismét rizst kanalaztam rá, végül friss gyümölcsökkel megszórtam. Illetve készült egy nagyobb tállal is, annak a közepébe baracklekvárt tettem a tetejére pedig csokit reszeltem.
Behűtve, de langyosan is finom!