Igazi hétvégi eledel nagyobb vendégseregnek tálalva, meló pedig alig van vele. Azt hiszem ez elég indok, hogy elkészítsétek.
Igazából ez egy koprodukciós fogás volt, mert a kacsát, a Zanyukám sütötte, bár aki olvas tudja, hogy én is így szoktam, de általában gyümölcsök is sülnek mellette. Utóbbiért a Zöcsém tuti száműzött volna most az asztaltól, nála csak a krumplipüré köret játszik, de a többiek örültek a friss salátának. Gondolom…
Szerintem muszáj a kacsa zsírosságát valami friss üde körettel kompenzálni, persze nálunk is volt mellé klasszikus dinsztelt vöröskáposzta is, de én lenyúltam a káposzta egy részét galád módon és cékla került hozzá, némi aszalt datolyával, chilivel, na és persze ha már lilulunk akkor a lilahagyma sem maradhatott ki belőle. Pikáns, ropogós saláta lett, azt már csak halkan jegyzem meg, hogy baromi egészséges is és mivel úton útféle tüsszögő, orrfújó emberkékkel találkozom, muszáj felvértezni magam az őszi szezonra is vitaminokkal… Olyan jó testes, de mégis üde őszi étel ez.
Hozzávalók:
kacsacomb
2 deci fehérbor
rozmaring
fokhagyma, vöröshagyma
só, bors
Salátához:
fél lilakáposzta
1 fej cékla
1 db lilahagyma
1 kisebb marék aszalt datolya (aszalt szilva is lehet)
tört chilipaprika
balzsamecet
olívaolaj
só, bors
Tetejére: snidling, szezámmag(elhagyható)
A kacsacombokat sóztam, borsoztam, a sütőedénybe tettem, mellé kerültek a fokhagymák héjastól, a vöröshagyma megpucolva nagyobb darabokban. Aláöntöttem a bort és kevés vizet, a hús tetejére pedig rozmaring ágak kerültek. Lefedve sültek kb. 40 percet, aztán fedő nélkül a szafttal néha meglocsolva addig sütöttem őket, míg piros ropogós lett a bőre.
Míg a kacsa sült, a káposztát vékonyan felszeleteltem, mély tálba tettem, hozzáreszeltem a céklát, a felkockázott lilahagymát, apróra vágott datolyát, megszórtam a chilivel, sóval, borssal, és meglocsoltam az olajjal és balzsamecettel, majd jól összeforgattam és tálalásig állni hagytam. A tetejére díszítésnek kevés snidling és szezámmag került.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: