A sütőtök mánia folytatódik, ezen a héten sem ússzátok meg, de biztos nem is akarjátok….Vagy csak nem akarok tudomást venni róla?! Na jó, azért megkegyelmezek, ígérem lesz más is, de a hét ezzel indul akkor is!
Lehet a héten kicsit túlzásba estem a sütőtökkel, nem nagyon volt olyan nap, hogy ne ettem volna. De annyi baj legyen, kell a béta karotin, mert fakul az a napbarnított bőr és még a végén sápadt arcú leszek…
Úgyhogy jól kigondoltam, hogy tökös nudlit főzök, ami kicsit ugyan hajaz az olaszok gnocchi nevű krumplis gombócára, de inkább nem hívom annak, nehogy síró és röhögőgörcsöt kapjanak a csizma lakói, mert amúgy nem hasonlít rá igazán, de ez nem is volt cél.
Az első verzióm még csak-csak olyasmi volt, azt ugyanis nem pirítottam csak főztem, méghozzá csicseriborsóliszttel tojás nélkül, de nem voltam megelégedve a végeredménnyel, úgyhogy lapoztam egyet. Nem volt rossz, elfogyott, de hiányzott belőle valami. A tojás konkrétan.. és a kukoricaliszt, utóbbival ugyanis sokkal, de sokkal finomabb, és így hogy kapott egy kis füstös ízt is még a serpenyőben, tényleg elégedetten nyammogtam el.
Bármilyen kedvenc fűszer mehet rá, kaptam ajiba egy kedves Barátnémtól gyógynövényes fűszersót, így végre kipróbálhattam és nagyon ízlett vele. Volt benne kakukkfű is többek között, ami biztosan állíthatom, hogy passzol ehhez az ételhez. De előtte például sütőben sült piros húsú paprikával és paradicsommal ettem, aztán meg naná, hogy ismét az ajvár került elő a hűtőből… Ha nem mangalica zsíron pirul, akkor tökéletesen elég pár csepp olívaolaj is hozzá, frissen melegében zöld salátával remek ebéd lesz.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 pohár sütőtökpüré (2 dl) (egy kisebb hosszúkás kanadai tök feléből lesz ennyi)
kb. 2 pohár kukoricaliszt (más fajta lisztből is lehet, így a mennyisége változhat)
2 db tojás
2 duci gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
friss v szárított fűszerek ízlés szerint (kakukkfű, oregánó, rozmaring)
1 evőkanál mangalicazsír
Tetejére: bármilyen szósz, pl. paradicsomos, és / vagy pirított szalonna
A sütőtököt hosszában félbe vágtam, kikapartam a magját, majd nagyobb darabokra szeltem, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 40 perc alatt puhára sütöttem. Ezután kikapartam a tök húsát és botmixerrel pürésítettem.
Hozzáreszeltem a fokhagymát, beleütöttem a tojást, fűszereztem, majd apránként hozzászórtam a lisztet.
Akkor jó, ha formázható, és nem túl ragacsos az állaga. Kb. 1-1,5 cm széles hosszú ‘kígyókat’ sodortam belőle alaposan lisztezett deszkán, majd egy késsel kb. 2 cm-es kockákra vágtam. A tetejét kissé lenyomkodtam villával.
Vizet forraltam, és ebbe tettem a nudlikat. Miután feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig békén hagytam őket, aztán szűrővel kiszedtem.
Végül egy serpenyőben felhevítettem a mangalicazsírt és beletettem a nudlikat, ezután nem mozgattam őket kb. 3 percig, hogy megpiruljanak, majd egy lapáttal megfordítottam őket és a másik felüket is ropogósra sütöttem.
Frissen az igazi, mellé bármilyen zöldség, saláta, szósz, sajt is tökéletes, ami kéznél van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: