Marokkói csicseriborsós, sárgarépás egytálétel

Többfunkciós csemege, amiket én nagyon csípek ugyebár. Lehet laktató saláta egymagában, de lehet köret is húsok mellé, még inkább hal mellé. Ebédre vagy vacsorára, azt döntsétek el Ti.

Hozzávalók tekintetében pikáns, pláne, hogy az aszalt szilva helyett én biza frisset tettem mellé némi mazsolával karöltve. Nyugodtan használjatok hozzá aszalt gyümölcsöt, eredetileg is ezzel készítik. Nem kell megijedni tőle, ki vannak találva jól ezek az ételek, nagyon is összhangban vannak az ízek és a fűszerek is. A fahéj és a római kömény az egyik kedvenc fűszer kombinációm lett az elmúlt években, a paradicsomos ételekhez is szuper, tényleg képes elrepíteni a világ másik szegletébe gondolatban, miközben falatozod.

Akkor is nagyon finom, ha a csicseri frissen lett kifőzve és még meleg, de másnap hidegen is tökéletesen jól tud esni, pláne, amíg ilyen szép idő van.

Hozzávalók 2-3 főre:

1 csésze csicseriborsó

2 db közepes méretű répa

3-4 db szilva (aszalt is lehet, vagy datolya)

pár szem mazsola

10 dkg sótlan, pörköletlen mogyoró

1 evőkanál citromlé

csipet római kömény

csipet fahéj

csipet chilipor (friss is lehet)

pár csepp olívaolaj

pár száll zellerzöld vagy petrezselyem, koriander

pár levél menta

A csicseriborsót előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem.

A szilvát kimagoztam, apró darabokra vágtam.A répát egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a fűszernövényeket felaprítottam, a mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, sóztam, megszórtam chiliporral, ráfacsartam a citromlevet, pici olívaolajat csorgattam hozzá, alaposan összeforgattam és már tálalható is.

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »