Barack kifulladásig, ahogy ígértem, de ennél nagyobb problémánk sose legyen!
A pitéket nem lehet nem szeretni, és nem annyira macerás, ahogy első ránézésre tűnik. Higgyétek el én is toldoztam, foltoztam a tetejét, alját, nem szégyen az, de a végeredménnyel egészen meg voltam elégedve. Puha, szaftos, cukor alig van benne, a töltelékbe nem is tettem, annyira édes volt a barack.
Használjátok ki a barackszezont, egyetek belőle annyit, amennyit nem szégyelltek!
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
1,5 kg puha érett őszibarack v nektarin magozva, szeletelve
30 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg kókuszzsír (vaj is jó)
2 db tojás
10 dkg nyírfacukor
1 deci tej (liszttől függően lehet kevesebb is)
1 mokkáskanál fahéj
1 db tojás a tetejét lekenni
A barackokat kimagoztam, felkockáztam, és botmixerrel nagyjából pürésítettem, nem kell teljesen simának lennie, inkább jobb, ha darabos. Belekevertem a fahéjat is.
A lisztekben elmorzsoltam a puha kókuszzsírt, hozzáütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és hozzáöntöttem a tejet apránként, majd az egészet összegyúrtam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Megfeleztem a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtottam, felcsavartam a sodrófára és belesimítottam a kivajazott tepsibe. Nem lett pont méret, itt ott lelógott, de kézzel simán el lehet nyomkodni.
Ráöntöttem a barackpépet, egyenletesen elkentem rajta. Kinyújtottam a tészta másik felét , kb. centis csíkokra vágtam és keresztben rátettem a barackos töltelék tetejére. A felvert tojással bekentem a tésztacsíkokat.
Kb. 25-30 perc alatt megsült, akkor jó, ha szép barna a teteje.