Na ezért a kencéért megéri bedurrantani a sütőt még ebben a melegben is. Legalábbis én megtettem egy héten belül kétszer is, viszont utána napokig meg van oldva a reggelim. Sőt, a maradékot egy hét elteltével ettem meg, és pont olyan finom volt, mint új korában.
Sokan nem szeretik a padlizsánt más formában, de általában, azt hallom, hogy a krém az teljesen más, úgy megeszik. Mondjuk ez többnyire jellemző a nem túl népszerű zöldségekre, hogy pempő formájában jobban fogy, mert el lehet nyomni a hozzákevert egyéb cuccokkal az ízét. Én annak speciel nem vagyok híve, hogy nyomjuk tele majonézzel, a legtöbb helyen így árulják a padlizsánkrémet is.
Nálunk szerintem az erdélyi padlizsánkrém a legismertebb, ami tulajdonképpen sült padlizsán és fokhagyma, az arab verzió pedig annyiban különbözik, hogy tahini, vagyis szezámmagból készült is krém is van benne, illetve római kömény, ami az én egyik kedvenc fűszerem. A Babaganush tulajdonképpen a hummusra, a szintén keleti csicseriborsókrémre hajaz, én legalábbis azt is ugyanígy készítem.
Egy szó, mint száz, amiben római kömény és fokhagyma van az rossz nem lehet, ez a krém pedig remek reggelire, vagy zöldségekhez mártogatósnak vacsorára is. Amíg a padlizsán sül, meneküljetek hűvös helyre, egy hűsítő ital társaságában…
Hozzávalók:
1 db nagy méretű padlizsán
2 duci gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámmag (vagy boltban kapható tahini)
2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb fél citrom leve
1 nagy csipet őrölt római kömény
A padlizsánt hosszában félbevágtam, a húsát egy éles késsel bekockáztam, úgy, hogy a héját ne vágjam át. Besóztam, és negyed órára magára hagytam izzadni. Ezután bekentem a húsát egyenletesen kókuszzsírral és 200 fokra melegített sütőben húsával lefelé fektetve, kb. 30-40 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha megnyomjátok a héját és már az is puha.
Míg a padlizsán sült, a szezámmagot egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítottam, majd hűlés után megőröltem. Ezután krémesre kevertem az olívaolajjal.
Mikor a padlizsán megsült és kicsit kihűlt egy mély edénybe kanalaztam a húsát, sóztam, borsoztam, megszórtam a római köménnyel, belereszeltem a fokhagymát és krémesre turmixoltam. Nem baj, ha kicsit darabos marad, sőt jót is tesz neki. Végül hozzákevertem a szezámkrémet és megcsorgattam a citromlével.
Kommentek