Tipikus hétvégi desszert, amit mindenki imádni fog. Legalábbis az én környezetemben nagyon szerették és gyorsan fogyott. Nagy adagot sütöttem, meg is utaztattam, hűtőben is tároltam pár szeletet napokig, és minden kihívással megbirkózott, ugyanolyan finom volt, mint frissen. Ha nem finomabb…
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg vaj
10 dkg nyírfacukor
1 db tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 zacskó sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
1 kg szeder
1 db vaníliás pudingpor (Haas tartósítószermentes)
5 evőkanál nyírfacukor
fél citrom leve
2 deci víz
fél mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
pár kanál zabkorpa vagy darált dió a töltelék alá
1 tojás fehérje a tetejét megkenni
A tészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd 1 óráig a hűtőben pihentettem.
Ezalatt a szedret megmostam és egy lábosba tettem a cukorral és a fűszerekkel együtt, majd összeforraltam, aztán hozzáadtam a pudingport, a vizet és a citrom levét. Hagytam, hogy besűrűsödjön, egyet rottyanjon és elzártam a gázt alatta.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivettem a tésztát a hűtőből, megfeleztem. Kinyújtottam alaposan lisztezett deszkán az egyik felét és egy 25 x 30-as tepsibe simítottam, amit előtte kivajaztam. Megszurkáltam villával, hogy nem púposodjon fel és így ahogy volt 10 percre a sütőbe dugtam, hogy a szeder majd ne áztassa el később.
Mikor kicsit átsült, kivettem, megszórtam egyenletes vékony rétegben zabkorpával, erre rásimítottam a szedret. Majd a tészta másik felét vagy kinyújtjátok és befeditek vele a tölteléket, vagy hozzám hasonlóan egy nagy lyukú reszelőn ráreszelitek. A tojás fehérjével megkentem a tetejét és ismét sütőbe tettem kb. fél órára a tésztát, míg a teteje szép arany színűre sült. Kihűlt állapotában szeletelhető.