Ha hűsítő édességre vágytok, amivel a vendégeiteket is elkápráztatjátok, akkor ez a Ti receptetek!
A parfétorta pedig azért is jó ötletnek tűnt, mert ismét időhiánnyal küzködtem a héten, ez viszont előre elkészíthető szinte negyed óra alatt, a többi pedig a fagyasztó dolga. Mutatós desszert, tálalás előtt ki lehet kicsit cicomázni. Eredeti tervem az volt, hogy olvasztok étcsokit a tetejére, mint a Vienetta esetében is történt, de aztán úgy gondoltam a kevesebb néha több. És valóban nem hiányzott róla senkinek, anélkül is fogyott…..gyorsan… Nagyon gyorsan… 1 repeta, 2 repeta, 3 repeta, 4…
8 dl habtejszín (állati és cukormentes)
10 dkg darált dió (lehet apró darabos)
20 dkg eper
1 fél mokkáskanál vanília por v vanília rúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja és leve
6 evőkanál nyírfacukor( ízlés szerint lehet több v kevesebb)
A tejszínhabot kemény habbá vertem, mikor majdnem elérte a megfelelő állagot, belekevertem a cukrot és tovább vertem még pár másodpercig. Elosztottam a habot 3 felé, az egyikbe belekevertem az botmixerrel pürésített epret (nem baj ha picit darabos marad) a vaníliaporral, a másikodik részbe a darabos darált diót, a harmadikba pedig a citromhéjat és a levet.
Egy hosszúkás kenyérsütő formát (lehet őzgerinc is) kibéleltem műanyag fóliával. Alulra kanalaztam a diós tejszínt, majd egyenletesen elkentem a formában, erre jött a citromos réteg, majd az epres réteg. A tetejét is betakartam fóliával majd betettem egy éjszakára a mélyhűtőbe.
Tálalás előtt fél órával kivettem, leszedtem a tetejéről a fóliát, kifordítottam a formából, majd felszeleteltem. (Ha pár másodpercre meleg víz be állítjátok, könnyebben kijön a formából.)