Pálmafa Project

Morzsás almás pite

Egy igazi, fahéj illatú békebeli sütemény hangulatát kelti ez a pite. És még nyújtani sem kellett a tésztát!

DSCF7293Ha azt mondom, hogy ez egy rácsos pitének indult? Aztán úgy voltam vele, hogy jó lesz ez morzsásnak is, sokkal egyszerűbb, nem kell előbányászni a gyúródeszkát, aztán meg az amőba formáimat méretre nyesegetni… Az íze, az illata ugyanaz, sőt a rusztikus kinézete is kedvemre való volt, akkor meg?

Múlt héten ölni tudtam volna sok mindent megadtam volna egy igazi almás pitéért. Ráadásul hétvégén vendégségbe voltam hivatalos, így nem teketóriáztam, hanem megsütöttem. Mindig izgulok kicsit, mikor olyasmit készítek, amit még előtte nem, vagy legalábbis máshogy… Így volt ez most is, ráadásul meg sem kóstolhattam felszeletelés előtt, hogy tuti elég édes-e, nem hullik-e szét apró darabokra az egész stb. stb.

Annak külön örültem, hogy megdícsérték a tésztáját, hiszen teljes kiőrlésű lisztből készült. Szépen szeletelhető volt, a töltelék sem folyt szét, nem ázott el az alja. Egy szó, mint száz máskor is így fogom készíteni.

DSCF7305Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg graham liszt(tönköly is jó helyette)

20 dkg vaj

1 evőkanál nyírfacukor

1 csipet só

7 evőkanál hideg víz

Töltelékhez:

1 kg alma (jobb, ha többféle kerül bele)

4 evőkanál nyírfacukor

4 evőkanál darált dió (nem baj ha darabos)

1 kis marék mazsola (elhagyható)

1 teáskanál őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

pár kanál baracklekvár

Kenéshez egy felvert tojás

A tészta hozzávalóit egy gombóccá gyúrtam és betettem a hűtőbe fél órára. Lehet mélyhűtőbe is tenni 15 percre.

Ezalatt meghámoztam az almát, vékony cikkekre szeltem és egy nagy lábosba tettem. Megszórtam fahéjjal, cukorral, mazsolával, citromhéjjal, meglocsoltam a citromlével és fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároltam. Akkor jó ha még roppanós és nem esik szét, hiszen a sütés alatt még puhulni fog. Ha túl sok leve maradna, akkor azt szűrjétek le és kortyoljátok el.

Kivettem a tésztát a hűtőből, egy pite formát kivajaztam, majd a tészta 2/3-át egy késsel felszeleteltem csak úgy nagyjából és kézzel belenyomkodtam egyenletes vastagságban a forma aljába és peremére is.

Ezután megkentem a tésztát tojással, hogy ne áztassa majd el a töltelék. Beleöntöttem az almát, megszórtam a dióval, pöttyintettem rá pár kanál lekvárt. A tészta maradék részét egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem és rászórtam az alma tetejére. Nem baj, ha néhol kilátszik.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsült. Akkor jó ha aranybarna a teteje. Hűlés után szépen szeletelhető.

DSCF7297

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!