Igazi hétvégi főétel lehet a húsleves után, de a különlegessége a köretben rejlik. Bemutatkozik a nagy zöld levelű mángold.
Kóstoltam már, viszont sosem készítettem. Horvátországban sűrűen tálalják a csevap mellé párolt formában. Rossz hír a spenót utálóknak, hogy az íze szerintem arra hasonlít, bár ez is érdekes, mert egy kedves kollegina állítja, hogy ő bizony a mángoldot szereti, viszont a parajt nem.
Annyit érdemes tudni róla, hogy többféle színben létezik, a szára lehet lila, sárga, zöld. A vitamin és ásványianyag tartalma a spenótéhoz és spárgáéhoz hasonlít. Tartalmaz A-, C-, E-, K- és B-vitaminokat, valamint vasat, kálciumot, folsavat, magnéziumot, káliumot.
Piacokon hozzá lehet jutni, de akár otthon is érdemes termeszteni, hiszen mikor a spenótszezonnak vége, a mángold pont akkor tündököl csúcsformájában.
Az már biztos, hogy csak úgy, mint a spenóthoz, a mángoldhoz is passzol a fokhagyma, és így paradicsommal és kuszkusszal felturbózva nagyon ízlett nekem a sült csirkecomb mellé, ami rozmaringot és kakukkfüvet kapott magára ízesítésként. Igazi mediterrán étel lett belőle.
2 db csirkecomb
1 bögre kuszkusz
1 kisebb csokor mángold
2 nagyobb méretű paradicsom
1 fej vöröshagyma
4-5 db fokhagyma
2-3 db friss rozmaring ág és kakukkfű ág
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
olívaolaj
só, bors
A csirkecombokat megsóztam, borsoztam, belefektettem a tepsibe, melléjük raktam a negyedekbe vágott vöröshagymát, a fokhagymákat héjastól, ráhelyeztem a kakukkfű és rozmaring ágakat, majd alufóliával lefedve 30 percig sütöttem 200 fokon, utána fólia nélkül kb. 20 percet, míg megpirult a tetejük.
Míg a csirke sült a mángoldot megmostam, nagyobb darabokra szeltem a szárával együtt, a paradicsomokat felkockáztam a fokhagymákat felaprítottam. Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, megpároltam rajta a fokhagymát, majd hozzáadtam a mángoldot, mikor kicsit összeesett, ment hozzá a paradicsom is, só, bors, szerecsendió. Lefedtem és pár percig együtt pároltam őket, mikor a levük elfőtt, hozzászórtam a kuszkuszt és kétszer annyi mennyiségű vizet, kb. 2 perc után el is zártam a gázt, és lefedtem még pár percre, míg a kuszkusz átpuhult.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: