Szaftos rizs, vagy “álrizottó”, ha úgy tetszik. Az biztos, hogy egymagában is megállja a helyét ez az étel, de húsok vagy hal mellé köretnek is remek lehet.
Tudom, hogy sokan nem szeretitek a barna rizst és a céklát. Én mindegyiket csípem és most összehoztam nekik egy randit, majd a kóstolás után rájöttem, hogy ez tán egy jó alkalom, hogy mások is megbarátkozzanak ezzel a két hozzávalóval.
Ugyanis szerintem a barna rizs vadabb íze így eltűnik, a cékla erős föld aromája pedig enyhébb lesz a fokhagymának, citromlének köszönhetően. A szinte mindenki által kedvelt sós, krémes feta pedig ugyancsak lágyít rajta. A feta mellé pedig bazsalikom és/vagy oregánó kívánkozik, mivel utóbbi burjánzik a kertben, így abból szórtam bele, de használjátok ami éppen otthon van, akár szárítottat is nyugodtan.
Mindenképp próbáljátok ki, ha egy különleges körettel szeretnétek meglepni a vendégeiteket!
3 deci barna rizs
5-6 db kisebb méretű cékla v két nagyobb
10 dkg feta sajt
2 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál frss citromlé
1 evőkanál friss aprított oregánó v 1 mokkáskanál szárított
só, bors
olívaolaj
A rizst átmostam és dupla mennyiségű enyhén sós vízben feltettem főni. A céklákat szintén megsikáltam és annyi vízben, amennyi bőven ellepte őket puhára főztem kb. fél óra alatt. Ezután kicsit hagytam hűlni, majd meghámoztam őket, felkockáztam és egy mély edénybe tettem őket, a reszelt fokhagymával, oregánóval, sóval, borssal, citromlével, olívaolajjal együtt. Botmixerrel pürésítettem, majd a rizshez kevertem a krémet és már tálaltam is melegében, feta sajttal és friss oregánóval a tetején.
Kommentek