Egyszerű édesség, ha bármilyen alkalomból örömet akartok szerezni valakinek. Hiszen ki ne örülne neki, ha ezt a tányért például reggel az orra elé tolják?
Nekem most rizsliszttel támadt kedvem kísérletezni, ami Ázsiából jött velem pár hete. Meg vagyok vele elégedve, teljesen jól viselkedett és finom puha lett a végeredmény is. A rizsliszt ugyan gluténmentes, de ez nem egyenlő azzal, hogy kalóriaszegény is, de mivel nyírfacukros muffinról beszélünk, azért komoly bajunk ebből nem fog származni, pláne reggelire fogyasztva.
A kakaóvajtól amúgy enyhe csokiíze lett a muffinnak, engem a fehércsokira emlékeztetett, szóval még egy érv ami mellette szól, de természetesen sima vajat is használhattok. Mint ahogy a kókusztej helyett jó a tehéntej is, de volt otthon maradékom, hát felhasználtam.
Kezdők is bátran nekiállhatnak, a muffint nem nagyon lehet elrontani, a benne lévő túrókrémet pláne, nyugodtan ízlés és fantázia szerint lehet ott is csereberélni a hozzávalókat. Én sűrű görög joghurtot használtam, de lehet helyette tejszín vagy mascarpone is, ha zsírosabb teltebb ízű krémre vágynátok.
fél bögre eper villával összetörve v turmixolva
fél bögre rizsliszt (1,5 deci)
fél bögre cukor
negyed bögre kókusztej (tehéntej is jó)
1 csipet vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje
1 db tojás
1 mokkáskanál sütőpor
negyed bögre vaj (nálam kakaóvaj)
csipet só
Krémhez:
20 dkg túró
2-3 deci sűrű görögjoghurt
2-3 evőkanál kókusz
nyírfacukor v méz ízlés szerint
pár szem eper szeletelve
Tetejére: pár kanál joghurt és eper
A tésztához a lisztben elkevertem a sütőport és a sót. A tojást habosra kevertem a cukorral, vaníliával, az olvasztott vajjal és a kókusztejjel, majd hozzákevertem az eperpürét is, végül az egészet összeforgattam a liszttel. Muffin papírral bélelt tepsi mélyedéseit 3/4-ig töltöttem a masszával és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsültek.
A krémhez mindent összekevertem, nem kell itt szigorúan betartani a mennyiségeket, a lényeg, hogy ne legyen folyós a krém, az édesítés pedig ízlés dolga.
Mikor a muffin kihűlt, félbevágtam és belekanalaztam a krémet néhány eperdarab társaságában, majd a tetejére kentem még joghurtot és azt is megszórtam eperrel.