Magyaros étel, kicsit talán szokatlan körettel, de ígérem finom!
Most sikerült sort kerítenem rá, rögtön akkora adagot főztem, hogy 3 napig ezt eszem, de nem bánom.
Köretnek galuskát kreáltam zabkorpából és pici rozslisztből, hogy tutira ne essen szét, és meglepően jó lett, pláne, hogy medvehagyma is került bele, de helyette a zöldhagyma vagy fokhagyma is tökéletes. Nem lett túl tömör vagy fojtós, akár levesbe daragaluska helyett is megállná a helyét.
Mellé zöld salátát kívántam most, némi retekkel, újhagymával és olívaolajjal meglocsolva.
50 dkg marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
1 csapott evőkanál őrölt piros paprika
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 evőkanál mangalica zsír
só, bors
Galuskához:
2 db tojás
10 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál rozsliszt
1 deci tej
pár szál medvehagyma
só, bors
A vöröshagymát felkockáztam és a mangalica zsíron üvegesre pároltam, majd a hozzáadtam a fokhagymát is, majd a paprikát és a paradicsomot, pár percig együtt pároltam őket, majd megszórtam a pirospaprikával, hozzáadtam a húst, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Ezután lefedve főztem, kb. 2 órán át, míg a hús megpuhult. Mikor elfőtte a vizet, ismét öntöttem hozzá egy keveset.
A galuskához felvertem a két tojást, beleszórtam a zabkorpát és a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, hozzáadtam a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam és 20 percig állni hagytam. Vizet forraltam és egy mokkáskanállal szaggattam bele a galuskákat. Mikor feljöttek a víz felszínére, még vártam pár percet, majd leszűrtem őket. Locsoltam rájuk vékonyan olívaolajat, de ez akár mangalicazsír is lehet.