Magyaros étel, kicsit talán szokatlan körettel, de ígérem finom!
Mikor nem rég gyomorrontás kaptam Malájziába, és először éhséget éreztem utána, marhapörköltre vágytam savanyú ubival és nokedlival.
Most sikerült sort kerítenem rá, rögtön akkora adagot főztem, hogy 3 napig ezt eszem, de nem bánom.
Köretnek galuskát kreáltam zabkorpából és pici rozslisztből, hogy tutira ne essen szét, és meglepően jó lett, pláne, hogy medvehagyma is került bele, de helyette a zöldhagyma vagy fokhagyma is tökéletes. Nem lett túl tömör vagy fojtós, akár levesbe daragaluska helyett is megállná a helyét.
Mellé zöld salátát kívántam most, némi retekkel, újhagymával és olívaolajjal meglocsolva.
50 dkg marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
1 csapott evőkanál őrölt piros paprika
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 evőkanál mangalica zsír
só, bors
Galuskához:
2 db tojás
10 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál rozsliszt
1 deci tej
pár szál medvehagyma
só, bors
A vöröshagymát felkockáztam és a mangalica zsíron üvegesre pároltam, majd a hozzáadtam a fokhagymát is, majd a paprikát és a paradicsomot, pár percig együtt pároltam őket, majd megszórtam a pirospaprikával, hozzáadtam a húst, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Ezután lefedve főztem, kb. 2 órán át, míg a hús megpuhult. Mikor elfőtte a vizet, ismét öntöttem hozzá egy keveset.
A galuskához felvertem a két tojást, beleszórtam a zabkorpát és a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, hozzáadtam a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam és 20 percig állni hagytam. Vizet forraltam és egy mokkáskanállal szaggattam bele a galuskákat. Mikor feljöttek a víz felszínére, még vártam pár percet, majd leszűrtem őket. Locsoltam rájuk vékonyan olívaolajat, de ez akár mangalicazsír is lehet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: