Végre lehet epret kapni és már íze is van. Igaz, még az elején járunk a szezonnak, de süteménybe tökéletesek ezek az eprek, a nyers evészettel meg maximum még várunk egy kicsit.
Előástam egy egyszerű tavalyi túrós sütemény receptet, és kicsit átalakítva elkészítettem eperrel. Csak a lisztekkel variáltam a tésztájában, most zabliszt és tönköly keverékét használtam, de ennek nincs jelentősége, bármilyet szórhattok hozzá. Fehéret kivéve persze, azt titkoljátok el előlem.:)
A krémet pedig tovább egyszerűsítettem, ugyanis lusta voltam pudingot főzni, így helyette fogtam egy doboz krémsajtot és azt kevertem pluszba a túróhoz és már ment is a sütőbe vidáman. Most kisebb méretű tepsiben sütöttem, így magasabb lett a tésztája.
Ajánlatos megvárni, míg kihűl, akkor lehet csak szépen szeletelni.
Persze, ha langyosan kanállal estek neki, ám legyen én megengedem!
Hozzávalók 20x25cm-es tepsihez:
Tésztához:
1 pohár (kis joghurtos) teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 pohár zabliszt
1 pohár joghurt
3 tojás
1 pohár cukor(nálam fele-fele nyírfa-nád)
fél pohár olaj, vagy vaj, v kókuszzsír (nálam most vaj)
fél csomag sütőpor
csipet só
negyed citrom leve
Túrókrémhez:
fél kg túró
40 dkg tejszínes krémsajt(mascarpone)
5 evőkanál nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
fél mokkáskanál vaníliapor
2 db tojás
1 evőkanál citromlé
Tetejére: 30 dkg eper
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztához a liszteket összekevertem a sütőporral. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukorral, olvasztott vajjal, joghurttal, belefacsartam a citromot. Ezt a masszát a liszthez kevertem , végül hozzáforgattam a tojások felvert habját is.
A túrót villával összetörtem, belereszeltem a citromot, pici citromlevet is csavartam hozzá, hozzáadtam a krémsajtot, cukrot, tojások sárgáját és a vaníliaport is. Alaposan elkevertem végül beleforgattam a tojások felvert habját.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztamasszát, majd egyenletesen elosztottam kanállal a tetején a túrókrémet is.
Végül szeletekre vágtam a megmosott epret és a tetejére helyeztem.
Kb. 45 perc alatt megsült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: