Pálmafa Project

Tökmagos kuglóf akár Húsvétra is

Ki látott már zöld színű kuglófot? Én. Sőt kóstoltam is, miután türelmesen kivártam a másnap reggelt és nem faltam fel azon melegében még a sütés után előző este.

DSCF6156És hogy mitől zöld? Semmiképpen sem az ételfestéktől, mert attól inkább megkímélem magam és a vendégeim. Bár néhányan arra tippeltek, hogy tuti, hogy spenótot csempésztem bele, pedig a közelében sem volt esküszöm.

A tökmagolaj a tettes jelentem. Mikor ráleltem ezen az oldalon a receptre, tudtam, hogy ezt muszáj megkóstolnom. Nagyon szeretem a jó minőségű hidegen sajtolt tökmagolajat salátára locsolva, kíváncsi voltam milyen lehet péksüteménybe rejtve.

20150308_065913Nos, finom és zöld főleg, bár a sütés alatt halványodik azért, de még így is látványosan eltér az átlagostól. Az íze édes, hiszen cukor van benne, viszont én szokás szerint a fehér lisztet tönkölyre cseréltem és így sem lett száraz, az olajnak köszönhetően pedig kimondottan sokáig puha marad a tésztája.

Nem igazán értettem sose, hogy a húsvéti sonka mellé, hogy jön az édes kalács, de miért ne lehetne akkor ezt a kuglófot is odatenni az ünnepi asztalra? De az én kedvencem akkor is a vajas lekváros verzió marad.

20150308_073814Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 ml tökmagolaj

100 ml víz

8 g sütőpor

25 dkg nyírfacukor

4 tojás

egy késhegynyi vaníliapor v 1 vaníliarúd kikapart belseje

1 marék tökmag

A sütőt előmelegítettem 160 fokra, egy kuglófformát kivajaztam, kiliszteztem és az aljába beleszórtam a tökmagot. A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral, a tökmagolajjal és a vízzel. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá vertem a maradék 10 dkg cukorral. A cukros tojássárgás keverékben felváltva apránként adagolva belekevertem a lisztet és a tojáshab 1/3-át, majd a legvégén a maradék habot is óvatosan beleforgattam.

A  masszát a sütőformába töltöttem és kb. 1 óra alatt megsütöttem.

Mikor kihűlt kiborítottam a formából, szórtam rá  még porcukrot és vajjal, lekvárral elfalatoztam reggelire.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sz70 says:

    Nagyon guszta 🙂

    Nekem egy fogaskerék jutott eszembe, amikor megláttam, azt hittem, ez a neve 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!