Visszavonhatatlanul itt a tavasz, erre pedig a legjobb bizonyíték a konyhapulton illatozó medvehagyma illetve a belőle készült étel.
A hűtőm többi lakója kevésbé rajong érte, ha ez a zöld medve betolakszik melléjük, de annyi baj legyen, vízben állva és egy zacskóval a fején elkerülhető, hogy minden hagymaparfümben ússzon.
Sokáig úgysem marad ott, hiszen szórom ilyenkor tavasszal mindenhova, salátába, vajas kenyérre, kencékbe vagy főtt ételekben, de oda is inkább nyersen ha lehet.
Ebbe az ételbe is így került, köles és krémes ricotta társaságában. Nagyon szeretek kölesből édes vagy sós variációkat is összedobni, akár egy hamis túrógombócot is, mert nem feltétlen kell bele tojás. A köles ugyanis szottyos, hogy szépen fejezzem ki magam, így összeáll és úgy is marad, csak az ízeket kell kitalálni mellé.
Ez egy pofon egyszerű eledel, túl sok alapanyagot sem igényel, és nem egy kalóriadús fogás, szóval akár egy könnyű vacsorának is megfelel.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
1 bögre köles (2 deci)
20 dkg ricotta
fél csokor medvehagyma
só, bors
Paradicsommártáshoz:
fél liter paradicsomlé
1 deci tejszín
1 evőkanál kukorica keményítő
1 teáskanál nyírfacukor
só, bors
1 mokkáskanál bazsalikom
A kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben alacsony lángon megfőztem. Mikor az összes vizet felszívta, elzártam alatt a gázt és fedő alatt még 10 percig hagytam puhulni.
Ezalatt egy lábosban felmelegítettem a paradicsomlevet, sóztam, borsoztam, fűszereztem, megszórtam kevés cukorral. A tejszínben simára kevertem a keményítőt és mikor a paradicsomlé felforrt beleöntöttem. Megvártam, míg ismét bugyogni és sűrűsödni kezd, ezután elzártam a gázt alatta.
A puha kölesbe belekevertem a ricottát és a felaprított medvehagymát. Lágy, de formázható massza lesz, gombócokat formáztam belőle és a tálaló edénybe öntött paradicsommártásba tettem őket. A tetejére még szórtam friss medvehagymát és már tálalható is. Ízlés szerint mehet még rá reszelt sajt is.
Kommentek