Amiben fokhagyma van az rossz nem lehet, úgyhogy ezzel a levessel is nyert ügyünk lehet. Ha hideg van és meleg ételre vágyom, az első ami a legtöbbször beugrik az egy krémleves. Bármikor jöhet, szerintem a legjobb módja eltűntetni a kevésbé friss zöldségeket a hűtőből, vagy a fagyasztóból és használni a kreativításunkat a sűrítéséhez, a fűszerezéshez, anélkül, hogy műanyag leveskockát kellene beledobni….
Csak annyi volt biztos, hogy fokhagyma lesz benne, tehéntejet és tejszínt viszont nem szeretttem volna beleönteni most, úgyhogy a rizstej lett a befutó. Ezzel a megoldással laktózérzékenyek is fogyaszhatják, nyilván akkor a hagyma párolásához sem vajat, hanem más növényi zsíradékot használjanak. A tetejére sajt helyet pedig akár pirított kenyérdarabokat vagy diót, mandulát is lehetne tenni.
Sokan, ha krémlevest készítenek, még mindig az első helyen szerepel a bevásárlólistán a leveskocka. Nem kell, attól csak műíze lesz, használjatok vasárnapi húsleves maradékot, vagy sima vizet és bármilyen szárított vagy friss fűszernövényt. Nekem most rozmaring került bele, de a kakukkfű, majoránna is jó lehet hozzá. A borsótól még tartalmasabb lesz, de ha van otthon kukorica simán mehet bele az is!
Hozzávalók 2 főre:
2 fej vöröshagyma
30 gerezd fokhagyma (kb. 3 egész fej)
1 bögre zöldborsó (3 dl)
2 deci rizstej
2 deci víz
10 dkg füstölt kecskesajt
só, bors
1 kisebb rozmaring ág
1-1 evőkanál olaj és vaj
1 evőkanál liszt (nálam most szénhidrátcsökkentett, de lehet rozs, tönköly vagy zabliszt stb.)
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam és felkockáztam. Nem kell szabályosan, hiszen össze lesz turmixolva, de a darabolást is könnyebb aprítógéppel végezni.
Egy edényben felforrósítottam az olajat és a vajat, majd a hagymákat üvegesre pároltam rajta sűrűen kevergetve, nehogy odaégjen. Közben beledobtam a rozmaring ágat is a lábosba, majd sóztam, borsoztam, megszórtam a liszttel és felengedtem a rizstejjel és vízzel. Lefedve hagytam felforrni és megpuhulni a hagymákat.
Ezalatt a zöldborsót forrásban lévő enyhén sós vízbe szórtam és szintén puhára főztem, majd leszűrtem.
Mikor a hagymák megpuhultak, elzártam alatta a gázt, kivettem a rozmaring ágat, összeturmixoltam a levest egy botmixerrel, majd beleszórtam a zöldborsót, tálaláskor pedig a sajtot.