Rózsás reform túrós batyuk

Szépségüket lehet vitatni,  rózsaformájukat pláne, de az ízüket, puhaságukat, népszerűségüket biztos nem. Farsangi desszertnek is tökéletes, de bármelyik hónapban el fog fogyni szerintem.

Ja és még reform stílusban is készült, de ez senkinek nem tűnt fel. Az eredeti receptet már ezer éve elmentettem, hogy majd egyszer… Gondoltam most majd milyen jól fognak mutatni a hóban a havas rózsák. Hát a hó elolvadt nagyjából mire a sütésig eljutottam, 1 négyzetméternyi területet sikerült még találni a kertben, így teljesen feleslegesen merültem el bokáig a dagonyában, pláne, hogy első ránézésre nem rózsa jutott eszembe róluk, de legalább a nap is megsütötte őket kicsit, és engem is kicsit.

Szóval nem lettek olyan szép szabályosak, mint a fent linken, ahol egyébként a hajtogatási technika is jól látható. Nekem a tészta nagyon lágy lett, még úgy is, hogy több lisztet tettem bele az eredetiben leírtaknál, és így a rózsák szirmai nem álltak meg olyan szorosan, ráadásul sütés alatt tovább nőttek, és dagi szirmai lettek.

Aztán rájöttem, hogy ez abszolút nem zavar, miután megkóstoltam egyet melegen, majd láttam, hogy a gulyás leves után az asztalra kerülve 5 perc alatt lába kélt az összesnek. Tartottam tőle kicsit pedig, hogy száraz lesz, pláne, hogy én tönköly és graham lisztből csináltam, de nem, pont elég túró volt benne és a tészta is kellemesen puha lett.

Ja és abszolút nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, bármilyenre hajtogathatjátok, amőbák is lehetnek, ízleni fog garantáltan!

Hozzávalók 16 db-hoz:

40 dkg fehér tönkölyliszt

15 dkg graham liszt

10 dkg nádcukor

3 db tojás

2 deci tej

2,5 dkg friss élesztő

1 citrom reszelt héja

csipet só

fél deci olaj (nálam szőlőmagolaj)

Töltelékbe:

60 dkg túró

2 db tojás

1 citrom reszelt héja

10 dkg nyírfacukor

pár evőkanál tejföl ha túl sűrű lenne a massza

A langyos tejben elkevertem egy kanál nádcukrot és belemorzsoltam az élesztőt, letakarva meleg helyre tettem 10 percre, míg felfutott.

A liszteket egy tálba szórtam a maradék cukorral, egy csipet sóval és a citrom reszelt héjával együtt. Mikor az élesztő felhabosodott, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáöntöttem az olajat, a tojásokat és összegyúrtam az egészet. Nekem túl lágy lett a tészta, valószínűleg, mert elég nagyok voltak a tojások, így apránként még szórtam hozzá lisztet, míg egy rugalmas, gyúrható tésztát kaptam, ami már nem ragadt a kezemre.

Ezután egy enyhén belisztezett kelesztőtálba tettem a tésztát és egy majdnem egy órán át langyos helyen duplájára kelesztettem.

Ezalatt összekevertem a töltelék hozzávalóit. Ez nekem viszont túl sűrű lett, így pár kanál tejföllel, krémes, de nem folyós állagúra javítottam.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tettem, elosztottam 16 nagyjából egyforma méretű gombócra és mindegyiket kb. 10 cm átmérőjű kör formára nyújtottam. A kör széleit 6 részen kb. 2 cm-re bevágtam egy késsel, a közepére pedig 2 csapott evőkanál túrókrémet tettem, majd a fenti linken látható módon összehajtogattam és egy sütőpaprírral bélelt tepsire tettem a batyukat.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép barnára sültek.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »