Pálmafa Project

Muffin tepsiben sült tönkölyfánk

Van annál jobb, mikor egy fagyos téli reggelen a konyhából a meleg kelt tészta illata kúszik be a szobába és értelmet kap az az előtte még zavaró tényező, hogy mi a frásznak pislogok és pörgök már ezerrel hajnali fél 6 óta?

DSCF5853Naná, hogy van, mikor 8-kor ébredek erre az illatra és elém teszi valaki a fánkot egy tálcán az ágyba egy meleg tea kíséretében… Szürreális ez a kép kissé, úgyhogy vígan és dalolva sütök reggel is akár, ha ez a végeredmény fogad.

Tulajdonképpen készítettem már fánkot sütőben, és ez abszolút arra hasonlít, de mégis megfogott ez a recept és a fánk muffin ötlete, mert olyan helyes gombaformájuk lesz, ráadásul nagyobbra nőnek. Nem egy 5 perces finomság, de azért vért sem kell vele izzadni, sok munkát nem igényel, csak a kelesztést kell türelmesen kivárni.

DSCF5886Ha kelt tészta, akkor én továbbra is az egyik legértékesebb lisztre esküszöm, ez pedig a tönköly, fehér és teljes kiőrlésű keverve, tök jól működik. A tészta szépen kell és nem lesz ágyúgolyó keménységű, ami a kukában landolna.

Annyi érdekesség még, hogy az élesztőt ezúttal rizstejbe morzsoltam a kelesztésnél, és ebben is pont olyan szépen felfutott az égig, mint a tehéntejben, bár valószínűleg ezen csak én lepődöm meg, hiszen neki a meleg a lényeg ugyebár…

Egy a lényeg, hogy kivettem melegen, megláttam, hogy rámkacsintott a lekvár a fánk kalapja alól és és és nem mondom meg, hogy hányat faltam fel… De reggelire szabad! Vagy egy jó leves után is simán belefér.

DSCF5893Hozzávalók 6 darabhoz:

15 dkg fehér tönkölyliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 dkg friss élesztő

2 db kisebb méretű tojás

7,5 dkg vaj

1 csapott evőkanál nádcukor

50 ml tej

csipet só

Töltelék: 1-1 teáskanál sűrű lekvár (nálam fekete ribizli, sárgabarack és málna)

A langyos tejbe belekevertem a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, majd meleg helyre tettem letakarva 10 percre.

Ezalatt a lisztet beleszórtam egy mély tálba, megszórtam egy csipet sóval, a puha vajat felkockáztam. Mikor az élesztő felfutott, vagyis szép habos réteg keletkezett a tej felszínén, akkor a liszt közepébe öntöttem, majd hozzáadtam a vajat, a tojásokat és összegyúrtam az egészet. Ha túl ragacsos lenne, akkor picit lisztet lehet még hozzátenni, míg szépen gyúrható ruganyos tészta lesz belőle.

Ezután letakarva langyos helyen kelesztettem 45 percig.

Mikor a tészta duplájára kelt, kiborítottam egy lisztezett deszkára, még egyszer átgyúrtam és egy kb. 6 centi átmérőjű rudat formáztam belőle, amit 12 db kb. fél centis szeletre vágtam, majd kör formájúra lapítottam őket. Minden második tésztakorongra tettem 1 púpos teáskanál lekvárt, majd az üres tésztakorongokkal beborítottam őket. Körben a szélét összenyomtam és a széleit aláhajtogatva gombócokat formáztam belőle és egy kivajazott muffin tepsi mélyedéseibe helyeztem őket.

175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsültek.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!