Ha borsófőzelék, akkor az nekem cukor és piros. Nem zöldborsó és nem tejes. Hogy cukorborsónak hívjuk vagy zöldnek, teljesen mindegy, nálunk cukor néven emlegették gyerekkoromban, viszont senki nem főzte az édes, tejes verziót a családban. Nem is igazán szeretem azt, pláne amit sok kifőzdében árulnak olyan mennyiségű lisztes rántással, hogy megáll benne a kanál, a borsó meg csak szerényen meghúzódik a háttérben…
Ízlések és főzelékek, én így szeretem és hiányérzetem támadt a minap, mert nagyon régen ettem már. Úgyhogy feltéptem a mélyhűtőt és mivel üres volt, kénytelen voltam elmenni egy zacskó borsóért…
Régen én is tettem bele rántást és habarást is, de most a rántással spórolok, mert szerintem felesleges, ráadásul sokan ezért nem mernek először nekiállni a főzelék készítésnek, mert az a fránya rántás sosem sikerül. Nem egy nagy mumus pedig, csak gyakorlat kérdése, de ahogy most is, kihagyható és az ízén nem fog érződni ígérem. Illetve de, kevésbé lesz lisztes. De ez jó hír.
Szóval rántás helyett én leturmixolok egy maréknyi borsót, így az már sűrít egyet rajta, a tejföl viszont nem hiányozhat belőle, ebbe kerül a paprika is, na meg némi rozsliszt, ami szerintem főzelékekbe tök jól működik, nem különösebben lesz “reformíze”.
A feltét kedv kérdése nálam, most egy jó kis tömör magos kenyérre vágytam csak mellé, de egy jóféle fasírt is jöhetett volna akár.
Hozzávalók 2 főre:
fél kg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl
1 púpos evőkanál rozsliszt
1 teáskanál édes darált piros paprika
só, bors
olaj
A vöröshagymát felkockáztam, majd egy közepes méretű lábosban, kevés felforrósított olajon üvegesre pároltam. Ezután rászórtam a borsót, átforgattam ezt is a hagymával, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldséget. Sóztam, borsoztam, lefedve puhára főztem. Mikor a borsó megpuhult egy merőkanálnyit kivettem és botmixerrel leturmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. A tejfölben simára kevertem az őrölt paprikát és a rozslisztet, majd a forró főzelékből hozzámertem kb, egy merőkanálnyit, hogy a tejföl ne hidegen kerüljön a főzelékbe és ne legyen csomós. Végül a tejfölös habarást a főzelékbe öntöttem, megvártam, míg ismét forrni kezd és besűrűsödik, majd elzártam a gázt alatta.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: