Ha szeretitek a lazacot és a krémleveseket, akkor ez a Ti ételetek! Én a hónap levesének nyilvánítom ezennel, az én konyhámban legalábbis. Lehet, hogy mert nem is ettem idén még másik levest?? Hm, talán egyet, minő véletlen az egy francia halleves volt, és imádnivaló, de sajnos nincs hozzá receptem, így amíg azt megálmodom, kipattant ez a verzió a fejemből.
Lazackrémlevest már ettem, talán tejszínes volt és még kapros is, már nem emlékszem. Most viszont adott volt a hűtőben kissé már fonnyadozó kelbimbó, de unalmasnak tűnt egymagában egy leveshez és tisztában vagyok vele, hogy gömbölyded állapotában nehezebben is eladható, így mi más lenne ilyenkor a megoldás, mint elbújtatni egy jolly joker krémlevesbe.
Igen tudom, hogy sokan a hal ellen is tiltakoztok, hát akkor
ez most nem az ti napotok itt az idő ezen változtatni és megkóstolni ezt a leveskét. Ha fáztok, már pedig döngetnek a mínuszok akkor jól fog csúszni, bármi ami gőzölög. Na jó ez most így visszaolvasva kicsit hülyén hangzik…
Én elfogult vagyok a hallal, de szerintem akkor is a füstölt lazacból inkább a füst dominál most, úgy értem a füstös aroma, a lazac meg csak úgy szerényen úszkál az ízek tengerében és kellemesen kiegészíti a kelbimbót. Azt egész pedig a kaportól és a végén belefacsart citromlétől kell életre.
Kevés tejszínnel a végén még lehet tompítani és selymesebbé tenni az ízeket, de szerintem enélkül is eteti magát.
Na jó, ez félig meddig már egy óda ehhez a leveshez, szóval inkább eldugultam és próbáljátok ki!
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg kelbimbó
5-10 dkg füstölt lazacfilé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egy kisebb csokor kapor fele
só, bors
pár csepp citromlé
kókuszzsír v olaj
A vöröshagymát felkockáztam és egy kanál kókuszzsíron üvegesre pároltam, aztán rátettem a fokhagymát és a kelbimbót, azzal is kicsit átforgattam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Sóztam, borsoztam, megszórtam a felaprított kaporral éss lefedve addig főztem, míg a kelbimbó átpuhult. Ekkor hozzáadtam a kis darabokra tépkedett füstölt lazacot és még pár percig együtt főztem őket, hogy a leves átvegye a hal füstös ízét. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoltam a levest és már tálalható is, némi friss kaporral esetleg kisebb lazacdarabokkal vagy pirított magokkal és kenyérkockával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: