Miért van elhanyagolva a kelbimbó? Nem értem, bár én is ezt tettem vele, pedig nagyon szeretem, de mégis csak két ételt sikerült eddig összehoznom ezekkel a zöld golyóbisokkal, ami amúgy mindenkinek nagyon ízlett. Na mindegy, ez most pótolva lesz, így fel is markoltam egy fél kilót a piacon és összedobtam pikk pakk a másnapi ebédem.
Annyi volt biztos, hogy lesz még mellette dió és sajt. Ugyanis nem sok minden volt szabiról hazatérve a hűtőmben, mint sajt. Büdös sajt. És még büdösebb sajt. Két nylon zacskóba bugyolálva, de úgyis illatoznak a drágaságok duuuurvááán. Imádom, engem nem zavar. Mást igen. De az meg engem nem zavar. Franciaországból hazafelé a hónom alatt egy zacskó sajttal, konkrétan lezavartak a buszról, hogy akkor legyek szíves a csomagtérbe elhelyezni az árut, mert nem biztos, hogy velük együtt egy légtérben a kedves utastársak túlélik a 20 órás utat….
Szóval alig vártam, hogy a croissant dömping után ismét ződségeket ehessek, és a piacra persze éhesen estem be, ami életveszélyes, mert akkor kicsit mindenből veszek és így egyre több hozzávaló került a tésztára is. De ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy nincsenek harmóniában az ízek, mert nagyon is, higgyétek el. A piros bogyó pedig nem más, mint aszalt koktélparadicsom, ami édes, így a sós sajt és az olívabogyó nagyon kívánkozott még mellé, de utóbbi simán elhagyható ha nem szeretitek. Rokfort sajt helyett pedig feta is megteszi.
Mire elkészült a rakomány, rájöttem, hogy a tészta szinte tök fölösleges mellé, egymagában is be tudtam volna termelni a serpenyőből és akkor meleg kelbimbós salátának hívnám, Vacsorára például úgy sokkal ideálisabb.
Finom, így is úgy is. Szeressétek a kelbimbót, mert élettani hatásait tekintve a brokkolival említhető egy lapon!
30 dkg kelbimbó
1 zacskó spagetti
10 dkg aszalt paradicsom (pár szem friss koktélparadicsom is jó)
1 marék olívabogyó
1 marék dió
2 gerezd fokhagyma
pár csepp ciromlé
olívaolaj
1 mokkáskanál szárított bazsalikom
Tetejére: 10 dkg rokfort sajt, petrezselyem
A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, meglocsoltam pici olívaolajjal, pár csepp citromlével és belekevertem a lereszelt fokhagymát.
A kelbimbót megmostam, a külső csúnyácska leveleit leszedtem, majd félbevágtam őket és egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdtem pirítani, mikor lett egy kis színe akkor öntöttem alá kb. fél deci vizet, sóztam, borsoztam, megszórtam a bazsalikommal és lefedtem, hogy megpuhuljon. Mikor majdnem elfőtte a vizet beleszórtam az aszalt paradicsomokat, pár percig együtt főztem még őket, hogy a paradicsom puhább legyen, aztán elzártam a gázt, beleszórtam az aprított petrezselymet, olívabogyókat, a diót, pici bazsalikomot is, és rámorzsoltam a sajtot.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: