Pálmafa Project

Forró almaital a hüttéből

Amikor az orrotokat sincs kedvetek kidugni a hideg szürke időben, viszont valami jó forró, de pofonegyszerűen elkészíthető édes italra vágytok, akkor ez az almalé csodát tesz. Csak fahéj és alma kell hozzá. Ennyi. Van ennél egyszerűbb? És olcsóbb? Nyilván a csapvíz, de almalé kategóriában biztos nincs, ráadásul itókánk még tartósítószermentes is.

DSCF5708Nem titok, hogy az ötletet egy havas lejtő hangulatos hüttéjéből vagyis a sípálya közepén lévő étterméből hoztam, ahol ezzel melegítettük fel magunkat a kandalló előtt vagy éppen a teraszon a napsütésben. Ki mézzel, ki rummal, ki mindkettővel keverve… Ezt rátok bízom, legyen ez hangulat, ízlés és alkalom kérdése. Ha édes az alma mindkettő nélkül is finom lesz, én is így ittam most hazatérve a hófehér tájakról a szürkeségbe egy lájtos fogfájással kísérve…

DSCF5703Fogalmam sincs, hogy az eredeti verzió hogy készült, de tippjeink szerint igazi almából és fahéjból az is, legalábbis nem volt műízű. Nincs gyümölcscentrifugám, így csak szimplán kifacsartam a reszelt alma levét, a maradék reszelék pedig felhasználható reggelire zabkásához vagy almás pitébe illetve nálam almás palacsintában végezte. Terveim szerint hozom annak is majd a receptjét, ha ismét felveszem a fordulatszámot a konyhafronton… Egy biztos, az íze pont olyan volt ennek is, mint a francia eredetijének, ami egyébként Cannelle néven fut és a forró fahéjas almalevet szürcsölgetve és a fényképeket nézegetve még kicsit ott lehettem én is lélekben.

Hozzávalók 1 pohárhoz:

2 db alma

1 csipet őrölt fahéj

méz ízlés szerint

pici rum kedvetek szerint

Az almákat lereszeltem és 5-10 percig állni hagytam majd kicsavartam a levét egy edénybe. Megszórtam fahéjjal és a gázon megmelegítettem. Forralni nem kell! Pohárba öntöttem és én nem édesítettem, de meg lehet csorgatni mézzel és/vagy pici rummal.

Ha pedig szerettek síelni és véletlenül Ti is a francia alpokban fekvő Puy-Saint Vincentbe tévedtek, akkor ott megkóstolhatjátok az eredeti almaitókát. Meg a palacsintájukat is. És a creme brulee-t. De akkor már a csokifelfújtat se hagyjátok ki. Na meg az áfonyás pitét, meg a hagyma levest… Jesszus csoda, hogy Pálmafa nem tört ketté a sok kalória alatt…

 

20150116_143946

P1120105

DSCF5633

20150112_122729

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!