Ettől az ételtől újjászülettek a szilveszteri ereszd el a hajam után. Benne van minden ami egy lestrapált szervezetet képes feltámasztani poraiból. A lencse táplál és laktat, a cékla földes íze ezúttal kevésbé érzékelhető, hiszen főtt formájában került bele, a friss narancstól és gránátalmától pedig kipattan a szemetek és a vitaminpótlás is kipipálva.
A lencseszemek ugyebár a bőséget jelképezik itthon, a törököknél viszont ezt a posztot a gránátalma tölti be. A kettő találkozása együtt elsőre szokatlannak tűnhet, de szerintem ez a legjobb lencsesaláta, amit eddig ettem. Bár a saláta erős kifejezés rá, hiszen egymagában egy nagyobb tál elpusztítása után nem lesztek már éhesek, de ha a sült malac mellé kerül a tányér szélére, úgyis nagyon szerethető.
Finom és egészséges falatokban gazdag boldog új évet kívánok Nektek!
Hozzávalók 6 főre:
25 dkg lencse
1 db gránátalma
2 közepes fej cékla
2 db narancs v 4 db mandarin
1 fej lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
negyed citrom leve
só, bors
3 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt fahéj
szezámmag a tetejére (elhagyható)
A lencsét sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főztem. A céklákat héjastól szintén puhára főztem.
Ezalatt félbe vágtam a gránátalmát, egy mély tálba nyomtam a magjait, majd kifordítottam a héjából és kézzel kiszedtem ami bent ragadt. A narancsokat felkockáztam, a lilahagymát szintén felaprítottam. Összekevertem a római köményt, a fahéjat, a chilit, az almaecetet, a citromlevet és az olajat egy tálban.
A céklák héját lehúztam, és felkockáztam őket. Mikor a lencse megpuhult leszűrtem, mély tálba öntöttem, hozzáadtam narancsot, a gránátalmát, a céklát, és meglocsoltam az öntettel, jól átforgattam a tetejét pedig megszórtam szezámmaggal.
Kommentek