A narancs és a csokoládé találkozásából csak jó dolog születhet. A csokiba mártott kandírozott narancshéj pedig egyre népszerűbb, lássatok csodát még én is nekiálltam, miután elolvastam, hogy a boltban kapható változatot mennyi mindenbe mártogatják, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas…
Nem nagy ördöngősség, viszont sokrétűen felhasználható, ajándéknak is remek, de például kuglófba, gyümölcskenyerekbe, de akár a bejgli töltelékébe is megállja a helyét felaprítva, a csoki nélküli verzió is.
Csak két alapanyag szükséges hozzá viszont az jó minőségű kell, hogy legyen. Ez pedig az étcsokoládé és a narancs. Igeeen tudom cukor is kell a kandírozáshoz, de az mindig van otthon ugyebár. Igaz nálam nád és nyírfa, de az bőven jó. A csoki viszont legyen min. 70 %-os kakaótartalmú a narancs pedig kezeletlen héjű, vagyis vegyszermentes. Ilyenkor ünnepek előtt egyre több helyen árulnak már ilyet szerencsére. Azt nem mondom, hogy ócccó, de 2 db narancsból már össze lehet állítani néhány meglepetés csomagot. Az egy tábla csokiból meg még maradt is, nehogy már én ne essek bűnbe kissééé…
10 dkg étcsokoládé
2 darab narancs
5 dkg nádcukor a sziruphoz
pár kanál nyírfacukor (vagy sima cukor) a hempergetéshez
Elkészítése:
A narancsot megmostam, majd a két végét levágtam, és a héját körben, hosszában bevágtam a gyümölcshúsig, mivel utána így könnyebb szépen lehámozni.
Aztán egy éles késsel a héjdarabokból kivágtam a keserű fehér részét. Valahogy így:
Ezután még vékonyabb csíkokra vágtam a narancshéjat, majd vízben pancsoltak pár óráig, hogy még inkább elveszítsék a keserűségüket. Lehet egy napot is áztatni akár.
És eljött a főzés ideje fotó nélkül, de a művelet nagyon egyszerű, a cukrot beleszórtam egy lábosba, felöntöttem kb. 2 deci vízzel melegíteni kezdtem, megvártam míg a cukor teljesen elolvad és sűrűbb szirupos állaga lesz, majd beletettem a narancshéjakat, hogy egyenletesen ellepje őket a víz. Kb. 50 perc alatt puhára főttek.
Egy tepsire sütőpapírt tettem, meghintettem vékonyan nyírfacukorral majd a puha narancshéjakat a lábosból egyenesen ebbe hempergettem. Itt még melegen izzadtak a cukorfürdő után:
Végül egy rácsra tettem őket és 1 napig száradtak a pulton.
Másnap vízgőz felett felolvasztottam az étcsokit, ami annyit jelent, hogy egy kisebb lábos feléig vizet engedtem, amire rátettem egy másik tálat, úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe és ebbe tördeltem a csokit. Mikor elolvadt, fogtam a narancshéjakat és belemártottam őket, majd visszakerültek a rácsra, míg a csoki kihűlt és megszilárdult.
Nem lett gejl édes szerencsére, csak pont amennyire szükséges. Citromhéjjal is ki lehet próbálni!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: