Színes, ízekkel teli főzelék szürke hétköznapokra! Télen sem kell lemondani a friss zöldségből készült ételekről és a burgonyán túl is van élet. A csicsókához még mindig bátortalanul nyúl hozzá a legtöbb ember, pedig sokféle finomság készíthető belőle. Persze én még mindig azt mondom, hogy nyersen a legjobb, de a főzelékben is szuperül megállja a helyét.
A cékla, az meg cékla. Édesen, sósan, levesbe, főzelékbe, sütve, főzve, hisz tudjátok, áradozok én arról is a végtelenségig, szinte nincs hét nélküle.
Szóval főzeléket enni jó, a feltétet rátok bízom, nekem most nem hiányzott mellőle, de a hétvégi maradék sült hús vagy fasírt például tökéletes.
2 közepes méretű cékla
4 nagyobb darab csicsóka
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál frissen reszelt torma
1 deci natúr joghurt v kefir, tejföl
1 púpos evőkanál rozsliszt
só, bors
1 evőkanál friss kakukkfű
olaj
A céklát meghámoztam és felkockáztam kb. centis darabokra, a csicsókát egy tiszta konyhai dörzsivel alaposan megsikáltam meleg víz alatt, majd ezt is feldaraboltam, ezután még egyszer átmostam, hogy véletlenül se maradjon földes.
A hagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzádobtam a céklát és a csicsókát, felengedtem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel és lefedve hagytam, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Mikor ez megtörtént, a joghurtban elkevertem a rozsliszet, hozzákanalaztam kevés forró levet a zöldségekről, simára kevertem és ezután öntöttem bele a főzelékbe. Elkevertem, megvártam, míg ismét forrni kezd és besűrűsödik, majd elzártam a gázt alatta.
Ekkor kevertem hozzá a frissen reszelt tormát, és tálalás előtt még megszórtam friss kakukkfűvel is.