Pálmafa Project

Egyszerű téli főzelék céklával és csicsókával

Színes, ízekkel teli főzelék szürke hétköznapokra! Télen sem kell lemondani a friss zöldségből készült ételekről és a burgonyán túl is van élet. A csicsókához még mindig bátortalanul nyúl hozzá a legtöbb ember, pedig sokféle finomság készíthető belőle. Persze én még mindig azt mondom, hogy nyersen a legjobb, de a főzelékben is szuperül megállja a helyét.

A cékla, az meg cékla. Édesen, sósan, levesbe, főzelékbe, sütve, főzve, hisz tudjátok, áradozok én arról is a végtelenségig, szinte nincs hét nélküle.

DSCF5300Sokszor hallom a cékla ellen kifogásként, hogy mert a cékla földízű..hát könyörgöm onnan származik, milyen legyen szerencsétlen. És amúgy sem értek vele egyet, mert a cékla édes. Édesen földízű. A csicsókának meg diós beütése van. De hiszen minden a fűszerezésen múlik, azzal lehet kihozni a legjobbat belőlük. Jelen esetben a kakukkfű és a torma könyvelhet el magának sikerélményt, hogy ezt véghez vitték, mert mindkettő passzol “földízű” zöldségeinkhez, különösen a torma zseniális a céklával együtt. Tényleg csak egy pici kell belőle, én sem vágyom az érzésre, hogy evés közben kifolyik a szemem tőle, másról nem is beszélve…

Szóval főzeléket enni jó, a feltétet rátok bízom, nekem most nem hiányzott mellőle, de a hétvégi maradék sült hús vagy fasírt például  tökéletes.

DSCF5305Hozzávalók 2 adaghoz:

2 közepes méretű cékla

4 nagyobb darab csicsóka

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál frissen reszelt torma

1 deci natúr joghurt v kefir, tejföl

1 púpos evőkanál rozsliszt

só, bors

1 evőkanál friss kakukkfű

olaj

A céklát meghámoztam és felkockáztam kb. centis darabokra, a csicsókát egy tiszta konyhai dörzsivel alaposan megsikáltam meleg víz alatt, majd ezt is feldaraboltam, ezután még egyszer átmostam, hogy véletlenül se maradjon földes.

A hagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzádobtam a céklát és a csicsókát, felengedtem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel és lefedve hagytam, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Mikor ez megtörtént, a joghurtban elkevertem a rozsliszet, hozzákanalaztam kevés forró levet a zöldségekről, simára kevertem és ezután öntöttem bele a főzelékbe. Elkevertem, megvártam, míg ismét forrni kezd és besűrűsödik, majd elzártam a gázt alatta.

Ekkor kevertem hozzá a frissen reszelt tormát, és tálalás előtt még megszórtam friss kakukkfűvel is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!