Karácsonyi kuglóf Olaszországból, benne kandírozott és aszalt gyümölcsökkel. Ízével és illatával is adventi hangulatot teremt. Már tavaly karácsonykor szerettem volna megosztani ezt a receptet, de akkor valamiért hátracsúszott a sorban egészen mostanáig. De nem is baj, idén olyan kis csinosan pöffeszkedve pózolt nekem a konyhában kuglófunk.
Nagyjából két sütemény kedvéért vagyok hajlandó még fehér lisztet használni, az egyik a bejgli, bár abból is sütögetem rendszeresen a reform verziót is, a másik pedig a panettone. Most azért csak sikerült ebbe is graham lisztet csempészni, nem is kis mennyiségben, de az a helyzet, hogy nem tartok itthon fehér lisztet, ez a 10 dkg volt a maradék…Teljesen jól működött a grahammel és szépen megkelt a tészta. Nyugodtan csinálhatjátok fele-fele arányban fehér liszttel és grahammel, ami nem más, mint teljes kiőrlésű búzaliszt. De ha az igazira vágytok (a kuglófról van még szó mindig), akkor bátran lehet mérni mind az 50 dekát a fehér lisztes edényből… Egyszer van karácsony na.
Ajándéknak is kitűnő ötlet, én tavaly kicsi, 10 cm átmérőjű papírokat is vettem a nagy mellé.
Akkor a mazsola nem játszott, mert a környezetemben sokan mumusnak tekintik, így csak némi kandírozott citromhéj és narancshéj volt benne. De lehet akár csokidarabokat is belecsempészni, ebből fogyókúrás kalács úgysem lesz sosem, a nyírfacukor sem lehet most főszereplő, mert akkor nem fog megkelni a tészta.
Az elkészítése nem bonyolult, de a sütésnél résen kell lenni, legalábbis nekem sikerült majdnem odaégetni kívül, viszont a közepe meg majdnem nyers maradt. Így szinte a sütés elején le is takarom a tetejét alufóliával, mert különben szénné égne a magas tészta. Panettone sütőpapírt néhány boltban kapni, illetve a világhálón is biztos találtok, de ha mégsem, no para. Elég egy tiszta virágcserép is akár, vagy egy 18 cm-es kerek sütőforma, amit körben egy darab sütőpapírral meg lehet magasítani, így nem tud kifolyni a tészta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam 10 dkg fehér 40 dkg graham)
10 dkg nádcukor
15 dkg vaj
3 dkg élesztő
4 tojás sárgája
kb. két deci tej(nekem 180 ml elég volt)
1 mokkáskanál vaníliapor
10 dkg mazsola,
10 dkg kandírozott citromhéj, narancshéj, aszalt áfonya vegyesen
rum az aszalt gyümölcsöket beáztatni (elhagyható, lehet sima víz is)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Tetejét lekenni:
3 dkg vaj
1 teáskanál nád v nyírfacukor
Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoltam, amibe előtte egy kis kanál cukrot is belekevertem. Letakarva langyos helyre tettem negyed órára, míg az élesztő felfut.
A liszteket összekevertem és egy tálba szitálva, megszórtam egy csipet sóval, belereszeltem a citrom héját és a vaníliát is belekevertem, majd felolvasztottam a vajat.
Mikor az élesztő felfutott vagyis habos réteg képződött a tej felszínén, beleöntöttem a liszt közepébe, beleszórtam a többi nádcukrot és hozzáöntöttem a langyos vajat és a tojások sárgáját is. Apránként öntöttem hozzá a maradék langyos tejet és összegyúrtam az egészet. Lágy tésztává kell összeállnia. Konyharuhával letakarva langyos helyen kelesztettem 1 órán át.
Ezalatt az aszalt gyümölcsöket rumba áztattam, hogy puhábbak legyenek. Mikor a tészta megkelt, egy lisztezett gyúródeszkán téglalap alakban kézzel kissé kilapítottam és rászórtam a rumból lecsepegtetett aszalt és kandírozott gyümölcsöket, majd alaposan beledolgoztam őket a tésztába. Ismét egy gombóccá gyúrtam a tésztát, kivajaztam a panettone formát és ebbe tettem vissza, majd még egy órát töltött letakarva langyos helyen, míg a duplájára kelt.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A tészta tetejét kb. fél cm mélyen kereszt alakban bemetszettem és betettem a sütőrácsra. 10 perc után levettem a hőfokot kb. 160 fokra, ahol fél órát csücsült a tészta. Én kb. 20 perc sütés után lefedtem egy alufóliadarabbal a kuglóf tetejét, mert elkezdett feketedni. Ekkor kivettem rácsorgattam a tetejére egyenletesen az olvasztott vaj és cukor keverékét, majd visszatettem még negyed órára a sütőbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: