Pálmafa Project

Megfáztál vagy csak fázol? - A megoldás egy csípős zöldségleves

Chili, gyömbér sok sok zöldség és már ki is melegedtél! A vers itt véget ért, ez a max. amire képes vagyok, ez is biztos csak a chili egyik hatása. A másikról nem verselek. Inkább a levesről, mert az tök egyszerű, szinte bármilyen zöldség mehet bele, lehet sima káposztát, zellert, de akár kukoricát vagy borsót is beletenni, mindegyikhez passzolni fognak ezek a fűszerek.

DSCF5234

Kicsit kínaira vettem a figurát, de már olyan régóta árválkodott egy fél zacskó rizstészta és némi szójaszósz a szekrényben. És fáztam is, és levest akartam, de iziben. Biztos tudjátok milyenek azok az óccó zacskós levesek ami kb. 100 Ft-ba kerül, de a csomagolása többet ér, mint a tartalma…Valami műanyag tésztaszerűség csörög némi színes porral meghintve a fóliában, amit aztán forró vízzel lehet roppant “tápláló” levessé varázsolni 1 perc alatt. Na, ez az én Öcsém kedvence.

Szóval, ahelyett inkább próbáljátok ki ezt, még ha csak a tésztát és a levét bírja is valaki megenni, akkor is jobban járt, mint azzal a műizével. Nem tart sokkal tovább elkészíteni, hiszen a répának kell egyedül kevés idő míg megfő, a rizstésztát amúgy is elég csak forró vízzel leönteni és 5 perc múlva puha. Nem mellesleg a kalóriatartalma sokkal alacsonyabb, mint a lisztes tésztáké…

Hogy őszinte legyek mikor főzés közben megkóstoltam, azt hittem, hogy nem fog felkúszni a blogra ez a leves, mert nem kaptam sokkot az ízektől. Aztán mikor elkészült, hozzákevertem a citromlevet, és lám, életre kelt az egész, a gyömbér, a chili és a roppanósra főtt zöldségek is kiadták egyenként az aromájukat, az összehatástól pedig elégedetten vigyorogtam és lazán betoltam két tányérral. Sőt, volt itthon maradék kókusztej, így a másnapi adaghoz egy deci belekeveredett és hű meg ha íze lett, így ajánlom úgyis megkóstolni!

DSCF5235

Hozzávalók 4 főre:

1/4 fej kelkáposzta

1/2 fej brokkoli

2 közepes méretű sárgarépa

3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1  marék rizstészta

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 pici chili paprika

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál őrölt koriander mag

1 evőkanál citromlé vagy limelé

só, bors

1 evőkanál kókuszolaj

Felmelegítettem az olajat egy lábosban, hozzáadtam a felaprított újhagymát, majd a feldarabolt répát is. Pár percig kevergetve megvártam, míg a répa elkezd karamellizálódni, majd hozzáreszeltem a fokhagymát is, öntöttem alá egy deci vizet és fedő alatt hagytam, hogy a répa felpuhára főjön. Addig vékony csíkokra vágtam a kelkáposzta leveleit, rózsáira szedtem a brokkolit, felaprítottam a chilit. Levettem a fedőt a lábosról, hozzáreszeltem a zöldségekhez a gyömbért, beleöntöttem a szójaszószt, az őrölt koriander magot, sót, és borsot, a chilidarabokat, majd a brokkolit és a kel leveleit is. Végül felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy két ujjnyival ellepje. Megvártam, míg felforr, és a zöldek is megpuhulnak, ez  max. 5 perc, aztán fogtam a tésztát és beletettem a levesbe, lefedtem és elzártam alatt a gázt. A rizstésztának 5-8 perc elég, hogy teljesen puha legyen. Tálalás előtt facsartam bele kevés citromlevet, szórtam rá friss chilit.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!