Szeretitek a tökös mákos rétest? Akkor próbáljátok ki ezt a palacsintát. Lehet, hogy ronda, de annál finomabb. És nincs is igazából “reform” íze, ami sok embert még mindig visszatart a próbálkozástól. Palacsinta sütéséhez jobb megoldás a hajdinaliszt szerintem, mint a tönköly vagy rozs, ráadásul ebben a receptben a kókusztej is csavar még egyet az ízeken, mind a tésztában, mind a töltelékben.
Valójában én is csak egy “egyszerű” tökös mákos rétesre vágytam, viszont egy laza rétesnyújtásnak még nem ugranék neki, majd egyszer….ha….talán… És persze az sem volt utolsó szempont, hogy inkább áhítoztam valami gluténmentes édesség után, így született ez a kombináció. Az aszalt gyümölcs és a mandarin már csak plusz ízfokozás, akár el is hagyható, de szerintem jól passzol a töltelékbe édesítőként is. Pláne, hogy sikerült megvennem a piacon az elmúlt év legízetlenebb sütőtökét…se íze se bűze, én még így nem jártam kanadai tökkel. Ilyenkor megértem, ha valaki éppen kísérletet tenne, hogy megbarátkozzon az ízével, de megkóstol egy ilyen példányt csak úgy magában, és örihari lesz a kapcsolat vége.
Na, de ezek a fancsali példányok sem tompítják sütőtök imádatomat és pont jók az édességekbe, remekül fel lehet turbózni őket minden földi jóval. Sőt még akár a palacsinta tésztájába is keverhettem volna a sült tökből..Majd legközelebb.
Próbáljátok ki a többi édes és sós reform palacsinta receptet is!
Palacsintához:
2 db tojás
8 evőkanál hajdinaliszt
2 deci kókusztej
csipet só
1 evőkanál nyírfacukor
Töltelékhez:
1/4 hosszúkás kanadai sütőtök
5 dkg darált mák
kb. 1 deci kókusztej
1-2 evőkanál méz vagy nyírfacukor
1 kis marék aszalt gyümölcs (nálam szilva és sárgabarack)
1 fél narancs leve, vagy 1 mandariné
1 teáskanál citromlé
A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Az aszalt gyümölcsöket felaprítottam és pár kanál kókusztejbe áztattam őket.
Ezalatt megsütöttem a palacsintákat. A tojásokat felvertem, majd simára kevertem benne a lisztet, felöntöttem a kókusztejjel. Célszerű a tejet apránként hozzáadagolni, mert a liszt típusától is függ, hogy mennyire lesz sűrű a tészta és azon még mindig lehet hígítani. Megszórtam egy csipet sóval és a cukrot is belekevertem.
Egy kisebb méretű serpenyőben pici kókuszzsírt felforrósítottam és merőkanalanként kisütöttem a palacsintákat a szokásos módon.
Mikor a tök megpuhult kikapartam a belsejét egy mély tálba tettem, hozzászórtam a mákot, a cukrot, a meglocsoltam a citrom és a mandarinlével, majd hozzáöntöttem a kókusztejet. Itt is inkább kevesebbet öntsetek hozzá, hogy ne legyen túl híg. A lényeg, hogy sűrű, de kenhető legyen a töltelék.
Ezután lehet tölteni és tekerni a palacsintákat, a tetejére pedig én facsartam a mandarin levéből is, illetve pár szelett mandarinnal tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: