Pálmafa Project

Illatos fűszeres egytálétel -Marokkói csicseriborsó leves

Az egyik legjobb választás lehet ez az étel, ha felmelegednétek egy hűvös, esős, de ráérős napon, vagy ha éppen macskajaj problémákkal küzdve próbáltok erőt önteni magatokba… Persze egy napsütéses madárcsicsergős délelőttön vagy délutánon, frissen, vidám hangulatban is megéri megfőzni, ha éppen a leves hiányzik a menüből. Nem árulom el, hogy én melyik kategóriába tartoztam éppen mikor ezt falatoztam…

DSCF5122Azt viszont elárulom, hogy egyszerre két ételt is készítettem egy csapásra hiszen a csicseriborsó feléből az egyik kedvenc kencém került legyártásra vagyis a humuszHa már csicseriborsóhoz juttok, javaslom kipróbálásra őt is. Csicserinket a babhoz tudnám hasonlítani, picit gazdagabb ízvilággal, és még magasabb beltartalmi értékekkel, bár külsőleg is nagyon kis aranyos és formás… Az egyik legjobb húspótló, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. Éppen ezért ebből a levesből nekem nem is hiányzott semmilyen husi, de persze ezt rátok bízom, esetleg egy kis füstölt házi “kóbi” még több ízt vihet bele…

Természetesen lehet csicseriborsó konzervet is használni hozzá, de én azt nem igazán szeretem, bádog íze van, bár tény, hogy úgy leredukálható az elkészítési idő. Ugyanez vonatkozik a paradicsomra is, tökéletes egy hámozott paradicsom konzerv is bele, de ha van otthon néhány szem, már kissé kókadozó példány, akkor röpülhetnek a levesbe, az már nem növeli tovább az elkészítési időt.

Laktató leveske, nem is feltétlen szükséges utána még egy fogás, de ha mégis választanék akkor valami édesebbet talán, például ezt a sütés nélküli kókuszos aszalt sárgabarackos tekercset.

DSCF5118

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg csicseriborsó (konzerv is lehet)

3 db répa

2 db fehérrépa

3 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

fél mokkáskanál chilipor (friss chili még jobb)

só, frissen őrölt bors

1 nagy evőkanál kókuszolaj

Tetejére: friss petrezselyem vagy koriander

A csicseriborsót előző éjszaka beáztattam, majd másnap leszűrtem, felengedtem vízzel, amennyi bőven ellepi és puhára főztem kb.  egy óra alatt. Ezután leszűrtem, de a főzővizét megtartottam.

Felaprítottam a vöröshagymát, fokhagymát, felkarikáztam a fehér és a sárgarépákat és nagyobb darabokra vágtam a paradicsomokat is. A paradicsomok héját előtte lehúztam, még pedig úgy, hogy picit keresztben bemetszettem az alját és forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, amíg a héja felpöndörödött. Erre tökéletesen alkalmas a csicseriborsó főzővize is.

Egy közepes méretű lábosban felhevítettem az olajat, majd rádobtam a vöröshagymát, pár percig pirítottam, ezután mentek hozzá a répák és fokhagyma is. Kb. 5 percig együtt pároltam őket, míg a répa elkezdett karamellizálódni.  Ezután hozzáadtam a paradicsomokat, sóztam borsoztam, belereszeltem a gyömbért, megszórtam a többi fűszerrel, majd mikor a paradicsom kiengedte a levét, hozzáöntöttem a főtt csicseriborsót is. A félretett főzővízből öntöttem hozzá annyit, hogy két ujjnyival ellepje, majd lefedve hagytam őket egy jó fél óráig rotyogni, míg a zöldségek megpuhultak.

Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemmel.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vass Éva says:

    Szia!
    Nagyon bejönnek a receptjeid. Úgy gondolom lelkes követőd leszek. Nem tudom, vásárolsz-e a Lidlben, de ott időnként kapható portugál üveges csicseriborsó (kifejezetten finom ízesítésű). Próbáld ki. Valóban leegyszerűsíti a csicseriborsó használatát.
    Üdv: Éva


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!