Reform smarni mákos szilvaszósszal

Megkíséreltem előállítani gluténmentes és laktózmentes smarnit vagy más néven császármorzsát. Elsőre egész jó lett. A csicseriborsóliszt már korábban is bevált hasonló édesség készítésénél, úgyhogy bátran szórtam a smarni tésztájába is, de helyette kipróbálnám még lenmagliszttel, hajdinaliszttel, vagy kukoricaliszttel. Ha nem szeretnétek teljesen gluténmentesre, akkor pedig keverni is lehetne ezeket tönkölyliszttel mondjuk vagy zabliszttel. Tehéntej helyett kókusztej csordogált hozzá, aminek az ízével, én azt gondolom nem lehet tévedni, legalábbis kókuszrajongóknak mindenképp javasolt kipróbálásra.Szóval kísérletezni jóóó!

Ami  a szószóka részét illeti, természetesen jó bármilyen lekvár rá, de én valami friss gyümölcsös sztorira vágytam most és mivel kaptam puha szilvát, így azt csak leturmixoltam, kevés mézzel, fahéjjal édesítettem és fűszereztem. Sőt, pici szilvalekvár is került bele, valamint darált mák, és néhány szem aszalt áfonya. Ja és hogy valami ropogós is kerüljön már rá, pirított mandula koronázta meg. Hűűű, akkor fel sem tűnt, hogy ennyi mindennel meg lett pakolva…nem annyira kalóriaszegény, de legalább vitamindús is, legalábbis ezzel vígasztaltam magam, mert elnyammogtam az utolsó morzsáig, nem is voltam éhes a nap többi részében…

Amit még érdemes tudni róla, hogy ugyebár a smarnit gázon sütik legtöbbször, folyamatos keverés mellett és ahogy pirul kis darabokra van szaggatva, amíg meg nem pirul. De naná, hogy lehet sütőben is készíteni, ott is néha át kell keverni, darabokra vágni és várni míg átsül. Én nekiálltam gázon, aztán rájöttem, hogy ez hülye ötlet vóót, mert liszt nélkül azért másképp viselkedik őnagysága és ahogy elkezdett összeállni elég ragacsos masszát kaptam. Pánikroham helyett,  fogtam és ráöntöttem egy sütőpapírral bélelt tepsire, szétkentem egyenletesen, majd időnként átkeverve darabokra vagdosva arany barnára pirítottam.

Szerethető nyalánkság egy leves után tökéletes második fogás, de egymagában is bőven laktató!

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 deci csicseriborsó liszt

2 deci kókusztej

3 evőkanál nyírfacukor

2 db tojás

fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 kupak rum

csipet só

Tetejére

pár szem szilva

csipet őrölt fahéj és őrölt gyömbér

2 evőkanál darált mák

1-2 teáskanál szilvalekvár v méz

pirított mandula v dió

A csicseriborsólisztre ráöntöttem a kókusztejet, elkevertem benne a cukrot, a csipet sót, rumot és a tojások sárgáját, végül a felvert habot is. Állni hagytam, míg elkészítettem a szilvamártást. Pár szem szilvát kimagoztam, apróra vágtam, beleszórtam egy mély tálba, hozzácsorgattam a mézet, megszórtam mákkal, kanalaztam bele lekvárt, fűszereztem fahéjjal és összebotmixeltem. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel bátran hígítható.

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, egy tepsibe sütőpapírt terítettem, kókuszzsírral picit megkentem és ráöntöttem a tésztamasszát, hagytam elterülni,betoltam a sütőbe. 5-10 percenként egy fanalállal megkevertem és apróra daraboltam. Akkor jó, mikor elkezd pirulni a külseje.

Tálaláskor megszórtam száraz seprenyőben megpirított mandulával.

 

Címkék: , ,
Tovább a blogra »